Illatos-fűszeres paleo kenyér

Panki receptje és képe

Hozzávalók:

  • 5 tojás
  • 5 dkg darált szezámmag
  • 5 dkg darált lenmag
  • 1 csapott teáskanál szódabikarbóna (a magokba keverve)
  • 1 evőkanál zsír (vagy olívaolaj)
  • 2 teáskanál bazsalikom (vagy egyéb illatos fűszer)
  • 1 csapott teáskanál só

 Elkészítés:

  • 4 tojás fehérjét pici sóval verd kemény habbá
  • 5 tojás sárgáját és a maradék 1 tojás fehérjét habverővel keverd el a zsírral
  • Szórd bele kanalanként a darált magokat és a fűszereket, sózz, majd jól dolgozd össze, végül óvatosan, nagy mozdulatokkal keverd bele a habot is
  • Folyékony állagú lesz (mint egy piskóta), de ne essünk kísértésbe, nem kell bele több száraz anyagot beletenni, így lesz a jó!
  • 180 fokos előre melegített sütőben 35 perc alatt készül el
  • Süthető többféle formában – ovális vagy kerek jénaiban, mély kenyérsütő tepsiben stb.
Print Friendly, PDF & Email

27 thoughts on “Illatos-fűszeres paleo kenyér”

  1. Már többször, többféle formában és többféle fűszerezéssel megsütöttem ezt a kenyeret, nagyon jó! Legutóbb két kenyérsütő formába öntöttem szét és sütöttem meg, így lett két kb. 2 cm magas, 10 x 20 cm-es „óriás szendvics-kenyerem”. Iskolába, munkahelyre így könnyebb csomagolni.

  2. Szia Emma! Örülök, hogy elnyerte a tetszésedet. Nálam is tuti befutó. Kezdő paleos koromban sok receptet kipróbáltam, de mióta ez ennyire bejött, csak a fűszerezést variálom. Próbáld ki kis xilittel és fahéjjal! Ha így készítem, gyümölcsvelővel megkenve fogyasztjuk, vagy ha belefér nálatok, egy kis mézzel megcsurgatva.

    Én is szoktam óriásszenyót gyártani belőle. Én egy kenyeret sütök ovális formában, majd keresztben kettévágom és a két felet vízszintesen is elválasztom. Ha teszel bele jó kis laposra sütött húspogácsát, vagy fasírtot jó sok zöldséggel, olyanok lesznek, mint a hamburger. Nagy evők vagyunk, de igencsak jóllakunk 1-1 ilyen jól megpakolt adagtól! 🙂

  3. Megcsináltam holnap reggelire ezt a kenyeret, de fűszer nélkül, mert a kenyeret én semleges ízben szeretem. Most levágtam egy kis szeletet megkóstolni, nagyon finom. Remélem holnap reggel is jó lesz. Köszi a receptet!

    1. Kedves Ági, Itt nem pelletről, hanem szezámmagról és lenmagpehelyről van szó. Szerintem azért nem kell sütőpapír, mert a kenyérben van elegendő zsír. Én még nem sütöttem meg, de ez tűnik logikusnak. BB

  4. Sziasztok! Kipróbáltam, de nekem igencsak laposka maradt…viszont nagyon finom és laktató. Sütőpapírral szoktátok, vagy csak ki kell zsírozni a formát?
    Nekem kicsit ráragadt a papírra…

    1. Kedves Lilly! Én még nem sütöttem meg, de nyugodtan lehet a kenyereket enyhén zsírozott és pl. kókuszliszttel behintett formában sütni. Tegyél a tésztához több szódabikarbónát és lehet rá locsolni kávéskanálnyi citromlevet. BB

  5. Sziasztok! Most vettem egy kenyérsütőgépet, és a kenyereim zöldek lesznek. Először csak a felső felület, majd mikor felvágom az egész kenyér belseje. Mi okozhatja ezt???

    1. Kedves Ildi! Attól függ, hogy milyen lisztből készíted a kenyeret?! A napraforgóbél liszt megzöldül, a tökmagliszt zöld, …, a többi liszt úgy néz ki, ahogy a kenyérsütős kenyereknél látod. 18 db ilyen recept van fenn a blogon – különféle lisztekből készült kenyerek. Írd be a keresőbe. BB

      1. Kedves BB!! Igen, az első kenyerem napraforgólisztből készült, a második amaránt lisztből szezámőrleménnyel, sajnos mindkettő a kukában végezte. Nem picit voltak zöldek, hanem teljesen sötét méregzöldek. Nem mertem megkóstolni sem.. Gondolod ha simán sütőben sütöm akkor is ugyanígy járok??

        1. Kedves Ildi! Nem értem. A napraforgóbél liszt szokott bezöldülni. Én mindig szódabikarbónával és citromlével csinálom a kenyereket. Az amarantnak és a szezámnak nem találkoztam a zöldülő tulajdonságával?! – hm. Az, hogy gépi vagy tűzhelyes a sütés – teljesen mindegy. Próbálj meg pontról pontra megcsinálni egy receptet, úgy, ahogy írom, …, a mellékelt kép a kenyerekről mindig valódi, soha nem a Google-ról letöltött. Sikerülnie kell. Egyébként oxidálódik a kenyér és ezért zöld, de nem mérgező :-D, nem is gusztusos, az igaz, de ehető. BB Márta

  6. Sziasztok! igencsak kezdő vagyok, úgy hogy kérlek benneteket,hogy ne ütközzetek meg nagyon a kérdésemen…..más a pehely, más a darált mag, és más a liszt???megcsináltam a fenti kenyeret, nekem is kicsit lapos volt, de megcsináltam úgy is,hogy zabliszt és szezámliszt -el, kicsi őrölt köménnyel, de annak ellenére ,hogy fini volt még mindig lapos…..lehet, ,hogy bátrabban kéne a szódabikarbónát használnom???( ja! és még valami a sót komolyan vettem, de ebbe a mennyiségbe szerintem nagyon sok a fél TEÁS kanál….nálam a fél mokkás elegendő volt…..)Köszi a válaszotokat előre is :Pati

    1. Kedves Pati, Sokat kell kísérletezni, elrontani, jót csinálni. Meg kell szerezni a saját tapasztalatot, sajnos enélkül nem megy. A férjem és a fiam pl. nagyon sósan esznek mindent – persze csak másokhoz képest. Tegyél bátran több szódabikát és tegyél hozzá citromlevet, mert az segít az aktiválásában. Jó konyhatündérkedést kívánok. BB Márta

  7. Kedves Márti! most ,hogy mondod ezt a citrom dolgot,az jutott eszembe,hogy annak idején is a joghurtos kenyér vált be nálunk a legjobban…..ugye miután itt a joghurt nem megy, akkor próbálom a citromot…szerinted egy kávés kanállal, vagy annak felével kezdjek……..de KIPRÓBÁLOM! KÖSZI! pati

      1. akartam ide tenni a képet amit a „TE” kenyereddel készítettem , de nem fogadja el a képet, így csak a KÖSZÖNETEM fejezem ki .Puszi :Pati

  8. BB-Márti, meg csináltam én is ezt a kenyeret most szedtem ki a sütőből, 4 tojással és kevés vízzel a szárazanyag-ot hígítottam, aztán össze az egészet ( igaz a szódabikát egy kis citromlével felfuttattam, ezért aggódtam, hogy mi lesz a végeredmény), de én kizsírozott muffin formákba öntöttem és gyönyörű bucik lettek belőle! köszönöm, A.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.