Willson oldaláról, ahol a hozzászólásokat is érdemes elolvasni
http://paleol-dal.blogspot.hu/2012/05/olajos-magvak-kezelese-aztatasa.html
Az olajos magvak a gabonafélék jó helyettesítői, de rendszeresen, túl sokat nem egészséges belőlük fogyasztani.Elsősorban magas kalóriaértékük miatt. Másodsorban magas az Omega6 olaj aránya bennük. Ezért érdemes a belőlük készült ételekhez egy-két kanálnyi lenmagolajat adni. (Ezt az olajtalanított maglisztekkel már kiküszöbölik!)Harmadjára, még a gabonaféléknél is magasabb a fitátsav tartalmuk, amik a bélrendszerben felszívódási zavarokat okoznak, lekötik az ásványi anyagokat, vitaminokat és így azok nem tudnak hasznosulni, csontritkulást, fogszuvasodást és egyéb hiánybetegségeket okozva. **
Ezért a nyers magvakat 12-36 órán át előáztatjuk, hogy enzimgátló tartalmuk elbomoljon. Az áztató vizet nem szabad felhasználni, mindig jól öblítsük le a magokat.
Áztatási idők: [a]
apró magvaknál (szezámmag, mák, lenmag) 1-2 óra,
közepes magvaknál (napraforgó, tökmag) 4-5 óra,
dióféléknél minimum 1 nap, de inkább 2 (mandula, dió, makadámia, házimogyoró )
Ha áztatás után nem használjuk fel azonnal, akkor vagy jól ki kell újra szárítani és elcsomagolni, vagy a mélyhűtőben is eltehetjük, jól eláll és még szikkad is. Megdarálni is csak szárazon lehet.
A legfontosabb magok fitinsav tartalma [b] (nyersen, kezelés, áztatás, blansírozás nélkül)
100 g szárazanyag/milligramm
Brazildió 1719 Kakaópor 1684-1796 Mandula 1138-1400 Dió 982 Pörkölt mogyoró 952 Mogyoró 648-1000 Kókusz 357 Egész kókusz húsból 270 Eper 12
A 800 mg feletti fitinsav napi fogyasztása nem jó ötlet.
Korlátoznunk kell tehát az olajos magvak, a magliszt kenyerek,magsütik rendszeres beiktatását az étrendünkbe.
Az ajánlott mennyiség egy kalciumban, D-, A-, C-vitaminban gazdag paleós étrend, hasznos zsírok és erjesztett ételek mellett, a legtöbb embernél kb. 400-800 mg naponta. Azoknak, ahol a fogszuvasodás, csontritkulás, vagy ásványi anyagok hiánya áll fenn, az ételük becsült fitát tartalmát 150-400 mg-ra kellene korlátozniuk. A 6 év alatti gyermekek, terhes nők vagy a súlyos betegek a legjobb, ha diéta szerűen alacsonyan tartják a fitinsav fogyasztásukat.
A fitátoknak tudunk a jótékony hatásairól is:
- Egyes tanulmányok szerint csökkenti a vércukorszintet, csökkenti a koleszterin és triglicerid szintet, és csökkenti a rák kockázatát és a szívbetegséget.
- A fitátok a szervezetben antioxidánsokként viselkednek.
- Mivel kelátképzők, hozzájárulnak a szervezet méregtelenítéséhez. Megkötik a Kalciumot, vasat, a toxikus ásványi anyagokat és segítenek eltávolítani a szervezetből.
- A fitinsav segíthet megelőzni a vastagbél rákot és egyéb daganatos betegségeket, megfosztva a sejteket az ásványi anyagoktól (pl. vas).
Források:
[a] Lénárt Gitta: Élő ételek könyve
[b] www.westonaprice.org/food-
** A fitinsav nem csak megköti a fontos ásványi anyagokat, hanem az emésztő enzimeket is gátolja.
1: a pepszint, ami szükséges a fehérjék lebontásához a gyomorban, 2: az amilázt, ami a keményítőt bontja cukorrá, valamint 3: a tripszint, ami a fehérje emésztését végzi a vékonybélben.
A magok szárazanyag tartalma %-ban
(ebben most bizonytalan vagyok… talán nem jól fordítottuk)
Minimum / Maximum
Szezámmag liszt 5,36 / 5,36
Brazil dió 1,97 / 6,34
Mandula 1,35 / 3,22
Lenmag 2,15 / 2,78
Édes Márti! Én is olvastam az olajosmagvak enzimgátló? /ez biztos nem pontos, de nekem így jött le/ hatásáról, így betartom azt a tanácsot, hogy áztassuk be őket. Én egy éjszakára szoktam. A lenmagocskák reggelre kicsiráznak. Szóval az áztatás során leolvad róluk az a védőburok, ami a magvakat védi a kártevőkkel szemben. Az áztatás során megindul bennük az az élet-folyamat, azaz a csirázás kezdeti szakasza. Ekkor már nekünk fogyasztóknak is hasznossá válnak a magvak, sőt! Nem tudom, hogy érthető-e amit itt elhebegtem, mert nem értek hozzá, csak mivel fontos az infó, ezért érdekel. De azt is olvastam ebben a cikkben, hogy ha megfőzzük-sütjük a magvakat, akkor ez az enzimgátló? tulajdonságuk megszűnik, de a számunkra hasznos tulajdonságuk is csökken a hőkezelés során. Na most befejezem. Remélem nem túl zavaros amit firkáltam. Szeretettel köszönt: Aximia
Kedves Aximia 🙂 Számomra világos, amit írtál. Már Líviának (a következő hozzászóló) válaszoltam. Én ebből a mag dologból nem csinálok nagy ügyet, mert alig eszem :-); a paleo lisztek pedig nem „neccesek”. BB
Aki nem ehet gabonákat, mert pl. lisztérzékeny, mivel helyettesítse a magliszteket? Eddig azt mondták, együnk olajos magokat, most meg hogy ne… Szuper. :/
Kedves Lívia, Ehetsz olajos magokat. Ha érzékeny vagy rá, akkor áztasd. A lényeg, hogy ne vidd túlzásba. Megsúgom neked, hogy én nem áztatom, mert bevállalom a fitát tartalmát, viszont nagyon keveset eszem. A magliszteket nyugodtan eheted, mert azokból már ki lett vonva a számunkra káros zsír, és helyettesítheted nekünk megfelelővel. A cikkben a kezeletlen olajos magokról van szó. BB
zöldségliszt???
http://paleol-dal.blogspot.hu/2013/09/tokliszt-tokpaleocsinta.html
mélyhűtött, spárgatökből is csinálhatod, amíg nem lesz éretlen, zsenge sütőtök… (vagy cukkiniből) Nálunk mindkettő bevált.
Köszi, olvasom, és felteszem majd a hivatkozást. Szia, Márta
A pörkölt mogyoró alatt a földi mogyorót kell érteni?
A földi mogyoró nem paleo. Bokor mogyoró és török mogyoró fogyasztható.
Köszönöm a gyors választ!
Van még néhány kérdésem…Minek a függvénye az áztatási idő? Mag mérettől vagy fitinsav tartalomtól vagy mástól függ?
A sárgabarackmagban mennyi fitinsav van / Mennyi ideig kell áztatni?
Nem egész darabokat ugyanannyi ideig kell áztatni, mint az egészeket?
Üdv,
Sanyi
Kedves Sanyi, Az áztatási időben nincs nagy gyakorlatom, mert magokat nem igazán fogyasztunk. …, ha áztatnék valszeg. kb. egy éjszakát – 12 órát szánnék rá. Ez nem tudományos érv. Sajnos nem tudom az igazi választ. Márta
Értem. Azért köszönöm!
Üdv,
Sanyi
Hírlevelet kaphatnék ?
Nem foglalkozom hírlevél küldésével.