Ez egy kiváló soroksári sváb étel, mely remek vendégváró is, hiszen akár óriás mennyiségben elkészíthető. Az eredeti elkészítés szerint természetesen vastagon tejföllel fedik be a már megsült csirkehúst. A felső combon kívül a csirke más részei is felhasználhatóak. Ha valaki tudja az étel eredeti nevét, az kérem, hogy írja meg nekem.
Amennyiben ketogén paleot követsz, akkor a csirkét nyugodtan eheted, a csirke alá vágott sok-sok hagymát hagyd meg a másként étkezőknek!
Hozzávalók és elkészítés egyben:
-
- 3 nagy fej hagymát vágj karikára és rendezd el egy nagyobb tepsi alján, fokhagymagerezdeket is tegyél rá – legalább 1 fej fokhagymáét
-
- 1 kg csirke felső combot besózva, borsozva, paprikázva helyezz rá a hagymákra; AIP esetén fűszerezésre használjunk sót, gyömbérport, oregánót vagy majoránnát
-
- Fóliázva közepes lángon süsd a combokat ropogósra – kb. 30 perc (Talán 5 perccel előbb kivehettem volna a sütőből, mert majdnem megégett az étel! -, tehát nézz rá időközben.)
- A forró csirkére önts rá 2 evőkanál kókuszliszttel kikevert 0.75 l magtejet, tojássárgáját is keverhetsz bele (én ezt elhagytam!), és tedd vissza a sütőbe a csirkét, amíg a mártás besűrűsödik; AIP-ban mártásként kókusztejet keverj el kókuszliszttel és egy csipetnyi kurkumával színezd meg! Mostanában előszeretettel szoktam zab, mandula és rizstejet vásárolni, melyeket nem paleoban, hanem a Speciális étrendemben használok! (2019)
A TED szellemében ne használj semmiféle maglisztet a sűrítésre, hanem inkább pl. tápióka keményítőt!
- A mártáson kívül kb. 25 dkg vegyes mélyhűtött zöldséget is tehetsz a tepsibe – zeller, sárgarépa, karórépa, fehérrépa -, és
ezt akár össze is lehet sütni a hússal.
A recept gusztusos, de honnan a csudából szerezzek kókuszlisztet és magtejet? Hol lehet beszerezni ezeket? 🙂
Kedves Feri 😀 Honnan is, honnan is??? – paleos bio-boltból, vagy on-line pl. a http://biobolt-e-tar.hu-tól rendelve. Magtejet otthon is készíthetsz. Írd be a keresőbe, hogy paleo tejek, és választ kapsz a kérdésedre. BB