Sváb csirke

 
Ez egy kiváló soroksári sváb étel, mely remek vendégváró is, hiszen akár óriás mennyiségben elkészíthető. Az eredeti elkészítés szerint természetesen vastagon tejföllel fedik be a már megsült csirkehúst. A felső combon kívül a csirke más részei is felhasználhatóak. Ha valaki tudja az étel eredeti nevét, az kérem, hogy írja meg nekem.

Amennyiben ketogén paleot követsz, akkor a csirkét nyugodtan eheted, a csirke alá vágott sok-sok hagymát hagyd meg a másként étkezőknek!

Hozzávalók és elkészítés egyben:

    • 3 nagy fej hagymát vágj karikára és rendezd el egy nagyobb tepsi alján, fokhagymagerezdeket is tegyél rá – legalább 1 fej fokhagymáét
    • 1 kg csirke felső combot besózva, borsozva, paprikázva helyezz rá a hagymákra; AIP esetén fűszerezésre használjunk sót, gyömbérport, oregánót vagy majoránnát
    • Fóliázva közepes lángon süsd a combokat ropogósra – kb. 30 perc (Talán 5 perccel előbb kivehettem volna a sütőből, mert majdnem megégett az étel! -, tehát nézz rá időközben.)
  • A forró csirkére önts rá 2 evőkanál kókuszliszttel kikevert 0.75 l magtejet, tojássárgáját is keverhetsz bele (én ezt elhagytam!), és tedd vissza a sütőbe a csirkét, amíg a mártás besűrűsödik; AIP-ban mártásként kókusztejet keverj el kókuszliszttel és egy csipetnyi kurkumával színezd meg! Mostanában előszeretettel szoktam zab, mandula és rizstejet vásárolni, melyeket nem paleoban, hanem a Speciális étrendemben használok! (2019)

A TED szellemében ne használj semmiféle maglisztet a sűrítésre, hanem inkább pl. tápióka keményítőt!

  • A mártáson kívül kb. 25 dkg vegyes mélyhűtött zöldséget is tehetsz a tepsibe – zeller, sárgarépa, karórépa, fehérrépa -, és

ezt akár össze is lehet sütni a hússal.

Print Friendly, PDF & Email

2 thoughts on “Sváb csirke”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.