Kókusz cipócska – Miből süthetsz kicsit olcsóbban paleo kenyeret?

Az ötletet a http://paleolitania.blogspot.hu/2013/05/a-tokeletes-buci.html oldalról vettem. Az én bucim ettől eltér. Az enyém nem lett tökéletes, de gyorsan elkészíthető és finom, és az eredeti recepthez csak hasonló. Nálam folyamatosan kenyérsütés folyik a férjem és a fiam miatt, akik ezen élnek, de korábbi gabonás életükben is a kenyér volt a legfontosabb számukra. Én a kóstolásig bűnözöm, mert az én egyéni diétámba a paleo kenyér sem fér bele. A többféle liszt használatát azért tartom fontosnak, hogy ne együnk kókusz ízű kenyeret. A finomra darált kókuszreszelékkel a szárazanyag mennyiségét lehet olcsón növelni.

Hozzávalók:

  • 20 dkg kókuszreszelék – az Aldi-ban egészen finomra őrölt kókuszreszeléket lehet kapni!
  • 3 evőkanál kókuszliszt
  • 3 evőkanál szezám-, vagy amarantliszt
  • 4 db tojás
  • 1 evőkanál zsír
  • Ízlés szerint só, én 1 evőkanál sót teszek bele a nálunk felmerülő igény szerint
  • 1 kávéskanál sütőpor
  • Fél citrom leve
  • Annyi magtej, vagy víz, hogy a tészta „szárazon” összeálljon

Elkészítés:

  • A kókuszreszeléket daráld lisztté
  • Ezután a hozzávalók sorrendjében tedd bele a fent felsoroltakat
  • Kanállal vagy tésztadagasztóval keverd össze a tésztát
  • Fagyi adagoló kanállal, vagy 2 evőkanállal formázva készíts „buci-golyókat’
  • Kézzel lapogasd meg, majd vágj a halmokba 2-3 mélyedést
  • Előmelegített sütőben, közepes lángon süsd a tésztát ropogósra
  • Az eredmény gyorsan elkészített omlós apró bucik, „pogácsák”
 
Print Friendly, PDF & Email

6 thoughts on “Kókusz cipócska – Miből süthetsz kicsit olcsóbban paleo kenyeret?”

  1. Én a házi kókusztej „gyártásából” megmaradt kókuszreszeléket szoktam kiszárítani, megőrölni és a kenyérsütéshez (pl. 6 kanalas) felhasználni. Így még kevésbé kókuszízű a kenyér.

  2. Kedves BB!
    Tényleg 1 evőkanál só kell bele? Megcsináltam, de meg kell mondjam – Na-hiányom nem lesz:-) Nagyon sós így….:-S

    1. Kedves Csaba! Én tényleg egy lapos evőkanálnyi sót (2 dkg) tettem a tésztába, miután a kókusz és a kókuszliszt kifejezetten édes. Sajnálom, hogy neked ez túl sósnak bizonyult. Szerintem némi kísérletezést az egyéni ízlés miatt nem úszhat meg senki 😀 BB

      1. Kedves BB!
        Előszöris köszönöm a recepetet. A paleolit sósakra vágyók mind örömmel értékelik a hasonló recpeteket. Azonban hihetetlenül sós lett. Itt a só mennyiségnek kevesebb mint a fele – véleményem szerint – bőven elegendő.

        1. Kedves Réka! Én a családom férfi tagjainak só iránti vágyakozása motivál. Nem tudok nekik eléggé sósat sütni. Sajnos mindenkinek magának kell kitapasztalnia, hogy mennyi az annyi. Ki is javítom a receptben a sót arra, hogy ízlés szerint, mert általában ezt szoktam írni. Köszönöm, hogy szóltál. BB Márta

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.