Habcsók – magában vagy csokis szilva-krémmel

A saját régi receptem Pisti

ötletével kiegészítve – 2011.11.05-én

Hozzávalók:

  • 5 db tojásfehérje
  • Stevia vagy xukor
  • Borkősavpor – 2 x késhegynyi
  • kb. 20 szem szilva – télen mélyhűtős!
  • 3 tojás sárgája
  • Fahéj, csili paprika, só, paleolit édesítő (pl. stevia, eritrit)
  • 5 dl kókusztej
  • 5 dkg fekete csokoládé

Elkészítés:

Habcsók

  • A tojásokat válaszd ketté, és a tojásfehérjét verd fel kőkemény habbá hozzáadott 2 x késhegynyi borkősav porral és ízlés szerint steviával vagy eritrit. Addig verd a habot, amíg szinte le nem válik az edény faláról
  • Kanállal vagy fagylalt-adagolóval helyezz gombócokat egy nagy sütőlapra; használhatsz szilikonos muffin formákat is
  • Melegítsd elő a sütőt kb. 180-200 fokra, majd  jó sokáig süsd, inkább szárítsd a habcsókokat

Krém

  • Kb. 20 szem fahéjjal meghintett szilvát (télen mélyhűtött és felengedett szilvaszemeket) törd össze gyümölcsvelővé – a legjobb robotgéppel dolgozni
  • 3 dl kókusztejet forralj fel, 2 dl -tejben pedig keverd el a tojások sárgáját – Elég csak max. 3 tojás sárgája (a fehérjét tedd el egy következő sütéshez!)
  • A hidegen elkevert tojássárgáját keverd a forró -tejbe, és folytonos keveréssel és lassú főzéssel sűrítsd be a krémet
  • Tegyél a krémbe 5 dkg fekete csokit, édesítőt ízlés szerint, pici sót
  • A krémet megbolondíthatod, ha teszel bele egy kis őrölt csili paprikát, mert a csoki és a csili egymással meglepő módon harmonizálnak
  • A kihűlt krémmel keverd el a szilvából készült gyümölcsvelőt
  • Amikor a habcsók kész, akkor tedd át egy tálcára, és kevés krémmel öntsd nyakon



Print Friendly, PDF & Email

2 thoughts on “Habcsók – magában vagy csokis szilva-krémmel”

  1. Tegnap itthon is megpróbálkoztunk paleo habcsókkal, és érdekes módon nem csak, hogy nagyon finom lett, de állagra is olyan volt, mint a cukros habcsók. Kívül-belül teljesen ropogós, és könnyű lett. Két tojásfehérjét vertem fel tisztított borkővel kemény habbá, és közben evőkanalanként raktam hozzá 12dkg eritritet, amit kávédarálóban „porcukorrá” őröltem. Érdemes kipróbálni, mert működik. Én egy órát sütöttem 100 fokon, utána még egy órára bent hagytam a sütőben száradni.

    1. Kedves Pisti! Köszi a receptet, amit leírtál. Ma ismét kísérletet tettem borkősav por vásárlására. Gyógyszertárban – 4-ben már voltam – egybehangzóan azt mondják, hogy a ennek az … acidnak(?!) a tartását már nem engedélyezik. Most vettem élelmiszerboltban borkősav port, mert a gyógyszerész azt mondta, hogy higgyem el, hogy az, amit élelmiszerüzletben kapjató, az ugyanaz, mint a korábbi patikai. Meglátjuk. Kipróbálom. BB

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.