Paradió

Házipatika.com

A paradió szelén tartalma kiemelkedő, de miután túladagolható, ezért napi maximum 2 szemet szabad enni belőle!

paradióparadió0

… „Miért jó a paradió?

Tudta-e?

Az egyetlen élőlény, ami minden segédeszköz nélkül képes hozzáférni a paradióhoz, az aguti. A tengerimalac rokonságához tartozó rágcsáló erős fogaival szabadítja ki a magokat. Ha talált zsákmányát nem képes azonnal elfogyasztani, a mi mókusunkhoz hasonlóan elássa. Az elfelejtett és sorsára hagyott magok nem vesznek kárba, többnyire gyönyörű fa fejlődik belőlük.

A paradió magbele rendkívül tápláló. 100 g paradió mintegy 670-710 kalóriával ajándékozza meg elfogyasztóját. Hat szemet bekapva annyi energiához jutunk, mintha 200 gramm sülthúst ettünk volna meg, ezért csak óvatosan a paradiós diákcsemege-keverék nassolásával. A mi diónkhoz hasonlóan sok, 65-70 tömegszázaléknyi zsírt és olajat tartalmaz. Ha meggyújtjuk, szép egyenletes lángot ad, akár világításra is használhatnánk. Érdemesebb azonban megenni. annál is inkább, mert zsiradéka nagy százalékban tartalmaz egészséges, telítetlen zsírsavakat. Viszonylag csekély, 5 százaléknyi víz- és 3-7 százaléknyi szénhidrát-, valamint 13-14 fehérjetartalommal rendelkezik. Rosttartalma 10 százalék alatti.

Kiemelendők ásványi anyagai. Viszonylag sok kalciumot, káliumot, magnéziumot, vasat, foszfort és szelént tartalmaz. Ez utóbbi nélkülözhetetlen számos idegi működéshez, fontos szabadgyökfogó, hangulatjavító, szellemi teljesítményt fokozó hatása is ismert. Egyetlen héjatlan paradió 12-25 mikrogramm, egy héjas akár 100 mikrogramm szelént is tartalmazhat, így 1-2 szem elfogyasztásával a felnőtt napi szükséglet fedezhető, mintha csak egy táplálékkiegészítő tablettát kapnánk be.

A brazil népi gyógyászatban májbetegségek ellen használatos.
Kifejezetten ajánlható továbbá azoknak, akiknek minden igyekezetük ellenére sem sikerül hízniuk.” …

Print Friendly, PDF & Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.