Bár bennünket, igazi paleosokat az a veszély nem fenyeget, hogy Szilveszterkor, vagy más alkalommal leinnánk magunkat, mégis felteszem a hagyományos szilveszteri korhely leves paleos megoldását. Ezt a levest másnaposoknak szokták kínálni. A szesz idegméreg, tehát nem fogyasztjuk. Nyilván, hogy aki nem olyan vaskalapos, mint én :-D, az néhány kortyot megenged magának Szilveszterkor.
Hozzávalók és elkészítés egyben – 3 fő részére:
- 1,5 kg kolozsvári szalonnát főztem tegnap – nem csak levesben való fogyasztásra, így van bőven húsos szalonnám és főzőlevem is
- 25 dkg savanyított káposztát jól mossál ki
- Pl. a húsos kolozsvári szalonna levébe – másfél liter – tedd oda a káposztát főni
- Sót, őrölt vagy szemes borsot tegyél a lébe, továbbá 2-3 babérlevelet
- A paleo rántást napraforgóbél liszttel érdemes készíteni – 1 evőkanálnyi zsíron pirítsd meg a lisztet, majd szórd meg paprika porral; kevergetve pirítsd tovább, de nehogy odakozmáljon!; végül kevés hideg vízzel hígítsd fel a rántást és öntsd bele a levesbe. A rántást ketogénben hagyd ki!
- A főtt szalonnából kb. harminc dekányit vágj kockákra és azt is tedd a levesbe
- Az egészet forrald össze
Érdemes hosszan főtt húsleves levét használni alaplének, akkor igazán sokat tettünk az egészségünkért!