Hozzávalók:
- Kb. 30 dkg batáta (Helyettesíthető paszternákkal, csicsókával, sütőtökkel is!)
- 20 dkg mandula liszt (pellet)
- 20 dkg őrölt mandula vagy őrölt dió – helyettesíthető szezámliszttel vagy őrölt szezámmal (Ma mandulával készítettem, de meggyőződésem, hogy nekem a szezámos ízlene jobban! -, amennyiben szezámmal készíted, akkor ne felejts el bőségesen őrölt köménymagot a tésztába szórni!)
- 1 púpozott evőkanál zsír
- 3-4 tojás – méretfüggő!
- Ha szükséges – némi víz
- Só – ízlés szerint, de legalább egy evőkanállal
- 2 dkg szódabikarbóna – Jól írtam, nem késhegynyi, hanem ez egy lapos evőkanál tartalma!
- Fél citrom leve, vagy fél evőkanálnyi aszkorbinsav
- 1 db tojás a pogácsák kenéséhez
Elkészítés:
- A „krumpli”-nak valót főzd meg puhára, és törd össze
- Keverd össze a fenti hozzávalókat, és alaposan dolgozd át, ha lehetséges, akkor egy csavaros dagasztófejjel
- Szaggass pogácsákat, és kenőtollal az elkevert 1 db tojással kend meg a pogácsák tetejét, melyeket előtte villával barázdáld
- Előmelegített sütőben süsd a tésztát kb. 25-30 percig – közepes lángon; ja kész, tedd tálba
Különleges tálalás pl. vendégséghez:
Az alábbi képen a pogácsákon kívül a következőket látod:
-
- Nyers füstölt lazacfilé
- Kemény sajtok: Grana Padano, Gouda (határeset!), Cheddar
- Házi májas karikák
- Zöld paprika karikák