Túledzettség, edzés, pihenés

pihenésedzésután

 

http://futaskerekparuszas.hu/index.php/hirek/item/8-t%C3%BAledzetts%C3%A9g-edz%C3%A9s-pihen%C3%A9s-%C3%A9sszer%C5%B1en
„… Túledzettség akkor jöhet létre, ha az edzések és pihenések között az egyensúly felbomlik.
Az alábbi tünetek kísérik: fizikai teljesítménycsökkenés, állandó fáradtságérzés, izommerevség, sérülékenység, étvágycsökkenés vagy fokozott étvágy, alvászavar, hangulatváltozás, hanyatló koncentráló-képesség, csökkent immunvédelem.
Elsősorban a helyesen megválasztott edzésprogrammal és az utána következő, megfelelő regenerációval előzhetjük meg a túledzettséget. Az sem kedvező, ha mennyiségileg visszük túlzásba (például mindennap három órát kerékpározunk vagy két órát úszunk, vagy meg sem állunk a félmaratoni távig). De mindemellett a túl erős intenzitású sorozatos edzések (nagy súlyokkal, több izomcsoporton végzett) sem megfelelőek.
Az edzéseket úgy kell felépíteni, hogy legyen ideje szervezetünknek a megfelelő regenerációra. Általában az edzésintenzitás tízszeres növelése (a szabadidő sport szintjétől az élsport szintjéig) a teljesítmény 10 százalékos javulását eredményezi. Sokszor a verseny 1. és 10. helyezettje között kevesebb, mint 2 százaléknyi teljesítménybeli különbség van. Ezért érthető, hogy a sportoló miért akar egyre keményebben edzeni. …”

Szeretnék néhány szót szólni saját tapasztalatból a túledzéses állapot visszajelzéseiről:

Fiatalokra és idősekre egyaránt vonatkozik, hogy a nagy intenzitású mozgásos napokat pihenőnapoknak kell váltaniuk. Mindig megérzem, hogy a szervezetem telítődik az edzés mennyiségével. Senior korú vagyok és komoly alapbetegségekkel rendelkezem (lezajlott Hashiomoto és annak szövődményei!), de koromhoz képest elég erős mozgásmennyiséget abszolválok napi szinten.

Az átlag teljesítményemet még 2012-ben kiszámoltam éves szinten, mely szerint 8 km/nap gyaloglás jött ki, 196 kilométert úsztam. 2013-ban jött egy újabb szenvedély – a tánc, a zumba. 2013 február eleje óta – nyári megszakítás nélkül – hetente minimum kétszer, de lehetőleg 3-4 alkalommal járok 60 perces erős intenzítású cardio zumbára, váltogatva alacsonyabb intenzítású zumba golddal és továbbra is gyalogolok és ritkábban alkalmanként 1 kilométereket úszom.

Ha csak az orvosom által kért naplómat nézem, akkor nagy örömmel látom, hogy a 2012.02.27-én mért Ergometria: NAUGHTON – Terhelési idő: 5’25” Maximális terhelés: 3.10, Terhelési szint -0.05 mV in V4, Terhelés 1. szakasz 1:50 volt

2014.02.03-án mért Ergometria: NAUGHTON – Terhelési idő: 12’01” Maximális terhelés: 6.20 Terhelési szint -0.09 mV in V2, Terhelés 4. szakasz 7:29

Tökéletesen laikus vagyok, de azért azt értem ebből a két eredményből, hogy a teljesítő- és állóképességem a két év alatt megkétszereződött 😀

A testem teljesen átalakult, ez tény. Fogytam 25 kg-ot még 2012-ben, ebből visszakúszott 6, és most ismét a -25-nél tartok. A betegségemhez, és korábbi állapotomhoz képest tökéletesen érzem magamat. Teljesen lerobbant állapotban – brutális súllyal, ízületi fájdalmakkal (bottal), cukorbetegséggel éltem a 2007-ben lezajlott teljes pajzsmirigy sorvadás után.

Visszatérve az eredeti témához, miszerint iktassunk be a napi edzések mellett pihenőnapokat, azt is szeretném hangsúlyozni, hogy a súlyvesztést (nem csak beteg embereknél, mint én!!!) a pihenés nem befolyásolja, sőőőőőt …

Ajánlom figyelmetekben a beidézett teljes cikk olvasását tanulságul!

Naponta látom pl. egy fiatal volt tanítványom megszállott futásos edzéseiről a napi szintű beszámolót. Vele kapcsolatban döbbenettel gondolok arra, hogy ez már mániákus szint, amit csinál. Beleszólni nem akarok 😀 Mindenki gondolja végig, hogy vajon amit csinál mozgás-pihenés terén – azt jól csinálja-e?!

Print Friendly, PDF & Email

One thought on “Túledzettség, edzés, pihenés”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.