Fekete szem

Kunné Bea receptje és képe

Töltelék hozzávalói és elkészítése:

  • 40 dkg szezámmagot szárazon piríts meg, amikor kihűlt, daráld le
  • 20 db puha, nyers datolyát villával nyomkodj szét, keverj bele még legalább 1-2 evőkanál darált szezámot, csipetnyi őrölt fahéjat, esetleg mézeskalács fűszert, körülbelül másfél dl vizet, hogy jó szaftos legyen

Tészta hozzávalói:

  • 7 dkg kókuszliszt
  • 2,5 dkg gesztenyeliszt
  • 2,5 dkg mandulaliszt
  • 5 evőkanál útifű maghéj
  • 2 púpos teáskanál kakaópor
  • Csipet só
  • 5 egész tojás
  • 1,5 dl víz
  • 1 nagy pürésített banán
  • 2 evőkanál libazsír
  • 1 teáskanál szódabikarbóna
  • Kevés citromlé, esetleg almaecet

A tészta elkészítése:

  • A liszteket az útifűvel, kakaóporral és a sóval keverd el
  • Egy másik tálban a tojásokat egyneműre keverd ki, majd add hozzá a vizet, a banánt, a zsírt
  • A szódabikarbónát futtasd fel a citromlével, és mehet a tojásos masszához
  • Keverd hozzá a liszteket és legalább fél órát pihentesd
  • Két zsírpapír közt téglalap alakúra nyújtsd a tésztát, majd a felső papírt távolítsd el, és kend a tésztára a szezámkrémet
  • Mielőtt feltekered a tésztát, aszalt szilvát raktam szép sorban a töltelék elejébe
  • A papír segítségével tekerd fel, mint egy beiglit, majd a tekercs alatt lévő papírral emeld át a tepsire
  • Tojás sárgájával kend meg, vékony hústűvel szurkáld meg, hogy ne repedjen meg sülés közben a kalács
  • Előmelegített sütőben, 175-180 fokon, 45-50 percig süsd; ha nagyon pirulna, zsírpapírt kell tenni a tetejére

Teljesen kihűtve a legkönnyebb szeletelni.

Print Friendly, PDF & Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.