Törökné Tóth Csilla receptje és képe
Hozzávalók:
- 5 dkg makadámdió liszt
- 10 dkg NatureCookta mandulaliszt
- 2 evőkanál utifűmaghéj
- 1 teáskanál szódabikarbona
- 1 csapott evőkanál só
- 2 evőkanál sertészsír
- 10 dkg darált töpörtyű
- 3 db tojás
- 1,5-2 dl víz
Elkészítés:
- Összekeverjük a hozzávalókat, jól összegyúrjuk
- A víznek először csak a felét öntjük hozzá; Az utifűmaghéj magába szívja a vizet, elkezd zselésedni és utána öntünk még hozzá vizet, hogy ne legyen száraz, hanem jó puha könnyen kezelhető tésztát kapjunk
- Golyókat lehet gyúrni (nem nyújtani), és kilapítani őket pogácsa formára
- A tetejét vagdosd be, és egy felvert tojással kend meg
- 190 fokon 20-25 percig sütjük a pogácsákat
Sütöttem 4/3-as (4 liszt+3 egyéb hozzávaló) pogácsát, mindenik lisztből 3 púpozott evőkanállal tettem:
-szezámmagliszt
-mandulaliszt
-kendermagliszt
-kókuszliszt
3 púpozott evőkanál disznózsír
3 db. tojás
3 kanál reszelt /dobozos Aldi/parmezán sajt
só és őrölt köménymag ízlés szerint
1 csomag gluténmentes élesztőpor
annyi víz, hogy jól formázható massza legyen, összegyúrtam , ….5 percet hagytam a tűzhely tetején kelni, …..majd gombócokat formáltam a két tenyerem között, mint anno a gyurmából , ellapítottam , szilikon lapra raktam őket, lett 30 db. és még 5 percet letakarva kelesztettem, majd 20 perc alatt megsütöttem, szép pirosak és finomak lettek, egyáltalán nem szalonnás!….nem mertem elsőre szódabikarbónát használni, de majd a következőben!
Örülök neki, A.
Kedves Amazon, A receptet örömmel felteszem a blogra. Nem tudnál egy képet is küldeni. A képnek nagy felbontásúnak kellene lennie. Köszi, BB Márta
Sajnos nem tudok fotót, de tökéletesen ilyenek lettek mint Elmira pogácsái itt, formáját is megtartotta és nagyon ízletes, másnapra megpuhul, nem esik szét, még finomabb is, jót is ettem belőle sonkával , tojással stb. de még a halolajat is jó ízűen nyalogattam be vele :
http://elmirapaleokonyhaja.blogspot.hu/2013/07/szezammagos-zsemle.html
Örülök, ha jónak látod feltenni oldaladra ! :o)
A.