Tonkababos – szezámkrémes nyers torta

Kunné Bea receptje és képe

  • A süti előkészületei már előző nap elkezdődnek.
  • Mozsárban törj össze 2 db csillagánizst, 4 db kardamomt és fél rúd fahéjat.
  • Reszelj hozzá egy egész tonkababot*, majd 2 evőkanál kókuszzsírral melegítsd össze.
  • Másnapig hagyd állni, lefedve.
  • 30 dkg szezámmagot szárazon piríts meg, ezt is tedd félre.
  • Egy 20 cm-es kapcsos tortaformát folpackkal bélelj ki.
  • 15 dkg diót apríts durvára, ehhez adj hozzá 18 db puha magozott, villával áttört datolyát.
  • Gyúrd össze, és a tortaforma aljába simítsd bele.
  • Ezután daráld le a szezámmagot, 2 evőkanál mézet (a méz helyett lehet használni 7-8 szem puha magozott datolyát), 2 dl cocomast, csipet sót, az újból felolvasztott és leszűrt tonkababos kókuszzsírt.
  • Ezeket rakd turmixgépbe, és keverd krémes állagúra, olvasztott kókuszzsírt lehet még hozzá önteni, ha száraznak tűnik.
  • Kend a süti alsó rétegére és rakd hűtőbe.
  • A legfelső réteghez 4-5 kocka étcsokit 1 evőkanál kókuszzsírral olvassz össze, adj hozzá 1 púpos teáskanál kakaóport.
  • 3 dl cocomast keverj habosra, és add hozzá az olvasztott csokit.
  • Kend rá a sütire.
  • Pár órát hűteni, és lehet szeletelni.
*Tonkabab „Ha otthon használják, nem kell félni tőle (mint ahogyan a fahéjtól sem szoktunk), mivel erős íze miatt egy babból nagyon keveset kell felhasználni. Mivel nem cukrászatban, hanem otthon használom fel, de ott is előszeretettel teszek bármibe, amibe csak lehet, a képen látható mennyiség nagyjából 4-5 évre elegendő, pedig tényleg sokat használom.” www.origo.hu

tonjkabab

Print Friendly, PDF & Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.