Piskóta kávézaccal és szőlőmag- vagy ribizliliszttel

Izgatja a fantáziámat a kávézacc, mint alapanyag, amióta „kávélisztről” olvastam egy hírportálon. Hogy a gluténmentes kávéliszt, mely világos színű a kávébabból mely stádiumban készül és mikor?! – hát nem tudom. A kávézacc biztosan nem mérgező, hiszen virágtápnak is használják. Tulajdonképpen a pörkölt, darált és átfőzött kávémaradványt használtam fel. Nincs kávés mellékíze már, és készítettem belőle piskótát.

Ezt a sütit már napokkal ezelőtt elkészítettem, már el is pusztítottuk. Senkinek semmi baja nem lett tőle.

Hozzávalók és elkészítés egyben:

  • 6 db tojás fehérjét fél citromlé hozzáadásával verj kemény habbá
  • Keverd a habhoz a paleo édesítőt – a steviát pl. süteménybe nyugodtan használhatod, hiszen ilyenkor lehet a legkevésbé mellékízt érezni, és ennek az édesítőnek a legnagyobb az édesítő ereje
  • Az édesítést vaníliával fokozd; pl. Bourbon vaníliával is lehet, mert olyan minimális a hozzáadott cukor (3%), hogy a késhegynyi vaníliás cukorban szinte semmivel egyenlő a mennyisége!
  • Keverd a habhoz a tojások sárgáját is
  • Ezután 6 evőkanál száraz kávézaccot adagolj a habhoz, továbbá 2 evőkanál szőlőmag- vagy ribizlilisztet
  • A tésztát zsírpapírral kibélelt sütőformába öntsd
  • Előmelegített sütőben közepes lángon kb. 35-40 perc alatt fog a piskóta megsülni
  • Tálaláskor a piskótát megxukroztam és gyümölccsel kínáltam
Print Friendly, PDF & Email

5 thoughts on “Piskóta kávézaccal és szőlőmag- vagy ribizliliszttel”

  1. Szia Márti!

    A kávélisztről én is olvastam, nagyon érdekel és kíváncsivá tett. Már várom, hogy itthon is lehessen venni.
    Ezért is örültem meg a receptednek. De:
    A zacc felhasználásában nem vagyok biztos. Tudsz az akrilamidról, ugye? Jó lenne utánanézni, hogy biztonságos-e a zacc, mert a gabonatermékek mellett főleg a pörkölt kávéban van ez a rákkeltő, mérgező cucc.

    Rengeteget kutakodtam, egy két linket adok, esetleg valaki besegíthetne. Az a baj az akrilamiddal, hogy felhalmozódik a szervezetben.
    „high concentrations have been confirmed in potato chips, French fries, crisp and certain other bread types, biscuits, breaded food products, cereals (including baby food), and roasted coffee.”

    Food Standard Regulators Turn Up Heat on Acrylamide Threat :: Article – Food Quality & Safety

    „A legkifejezettebben a sültkrumpliban, pörkölt kávéban fordult elő. ”
    http://www.gunda.hu/e_num/details/esz_11.htm

    Mert egész más, ha csak megisszuk a kilúgozott kávéitalt, meg megint más, ha meg is esszük a zaccot.
    Persze ha megcáfoltok, én örülnék, és már kezdem is gyűjteni a
    sütéshez. Segíthetne valaki kutakodni, esetleg Joe? :))
    Van még egy csomó link ezeken kívül.
    „Coffee is
    a significant source of acrylamide exposure
    for adults”
    http://www.fda.gov/downloads/Food/GuidanceRegulation/GuidanceDocumentsRegulatoryInformation/ChemicalContaminantsMetalsNaturalToxinsPesticides/UCM374534.pdf

    Puszi:
    Cicó <3

    1. Szia Cicó!

      Nagy mennyiségben való fogyasztásra én sem merem még ajánlani. Gondoltam is rá, hogy talán a Paleo Fesztiválon tudok beszélni személyesen Joe-val. Kerestem levélben, de még nem válaszolt. Én abból indultam ki, hogy növényi tápnak szokás használni, így talán nem lehet káros az emberre. Bruce-nak is említettem már az elképzelésemet. Örülök, hogy írtál, mert tulajdonképpen a hozzád hasonló reakciókra vártam. Hálás vagyok a nyilvános problémafelvetésért. Remélem, hogy mielőbb kapunk választ. Én sütit sem eszem gyakran, nemhogy zaccot, tehát a mérgezéstől nem félek. Puszi neked és köszi <3 Márta

  2. Márti!

    Persze abban igazad van, hogy kis mennyiségben, keverve valami más liszttel azért biztos nem akkora gond. Pár evőkanál csak néhány deka lehet, mondjuk, akár felesben, és azt se egyszerre eszi meg egy ember, érdekességképpen elmegy. Bár olvastam, hogy van aki egyszerűen nem is szereti az ízét. Majd azért kipróbálom, de az igazi, az a rendes kávéliszt lenne :). Valahogy olyannak képzelem, mint egy tejeskávé-ízt, pedig azt olvastam róla, hogy egyáltalán nem is kávéízű, és a kávé fel nem használt részeiből készítik.
    Szió: Cicó.

    1. Cicmic 😀 A zaccnak sincs kávé íze. Egyébként az antioxidáns hatású szőlőmag- és ribizliszttel érdemes használni 😀 <3

      1. Jó, köszi, Mártáska, már két adagot félre is tettem kiszáradni :), azért is megkóstolom, van itthon szőlőmag- és ribizlilisztem.
        Köszi. 🙂
        Pedig szeretem a kávéízt. Egy kis instant kávéval: kávépiskóta, szó szerint :D.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.