Svéd mandulatorta paleosítva

Hozzávalók:

  • 8-10 dkg tört manduladarabkák
  • 4 nagy tojás
  • 25 dkg darált mandula
  • 25 dkg xilitol (stevia), vagy eritrit, vagy a TED szerint méz, illetve szirupok – rizs, tápióka
  • 2 dl kókusztej
  • 20 dkg ghee vagy jó minőségű vaj
Ezt a csodás képet T. Ilona küldte a FB-on, a tetejére szőlőszemeket szórt

Elkészítés:

  • Feltörjük a tojást, a sárgáját félretesszük. A tört manduladarabkákat egy serpenyőben kevés xukorral vagy mézzel aranybarnára sütjük, félretesszük

Alap:

  • A fehérjét nagyon sűrű habbá verjük fel, felverés után édesítjük – óvatosan keverve, hogy a hab ne törjön össze
  • A darált mandulát lassan hozzákeverjük és a pépet egy sütőpapírral kiterített tortaformába töltjük
  • 200 fokon kb. 20 percig sütjük
  • Majd hűlni hagyjuk
  • A kész alapot sütőpapír nélkül visszahelyezzük a tortaformába

Krém:

  • A 4 tojás sárgáját, a kókusztejet és a maradék xukrot, vagy a választott mézet/szirupot egy fazékban gyenge tűzön kavargatjuk és felverjük, amíg a krém sűrűn folyó nem lesz. Ne főzzük vagy forraljuk!
  • Vegyük le a tűzhelyről majd lassan kisebb darabokban kevergessük bele a gheet/vajat, amíg teljesen bele nem olvad. Még pár percig kevergessük, amíg a krém langyos nem lesz
  • A krémet a tortaformába, a tortaalapra ráhelyezzük, tört manduladarabkákkal megszórjuk és a hűtőbe tesszük pár órára
  • A piskótát ketté is vághatjuk és hagyományos módon kívül-belül megkenjük a tortát, majd megszórjuk mandulaforgáccsal
Print Friendly, PDF & Email

2 thoughts on “Svéd mandulatorta paleosítva”

  1. Tegnap megcsináltam, és valami brutálisan finom!
    A tésztájában lévő darált mandulát dióval helyettesítettem, mert az volt otthon, illetve a tetejére való mandulát kókuszcukorral karamellizáltam. Egyik legjobb paleo süti, amit ettem!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.