Hozzávalók:
- 8-10 dkg tört manduladarabkák
- 4 nagy tojás
- 25 dkg darált mandula
- 25 dkg xilitol (stevia), vagy eritrit, vagy a TED szerint méz, illetve szirupok – rizs, tápióka
- 2 dl kókusztej
- 20 dkg ghee vagy jó minőségű vaj
Ezt a csodás képet T. Ilona küldte a FB-on, a tetejére szőlőszemeket szórt
Elkészítés:
- Feltörjük a tojást, a sárgáját félretesszük. A tört manduladarabkákat egy serpenyőben kevés xukorral vagy mézzel aranybarnára sütjük, félretesszük
Alap:
- A fehérjét nagyon sűrű habbá verjük fel, felverés után édesítjük – óvatosan keverve, hogy a hab ne törjön össze
- A darált mandulát lassan hozzákeverjük és a pépet egy sütőpapírral kiterített tortaformába töltjük
- 200 fokon kb. 20 percig sütjük
- Majd hűlni hagyjuk
- A kész alapot sütőpapír nélkül visszahelyezzük a tortaformába
Krém:
- A 4 tojás sárgáját, a kókusztejet és a maradék xukrot, vagy a választott mézet/szirupot egy fazékban gyenge tűzön kavargatjuk és felverjük, amíg a krém sűrűn folyó nem lesz. Ne főzzük vagy forraljuk!
- Vegyük le a tűzhelyről majd lassan kisebb darabokban kevergessük bele a gheet/vajat, amíg teljesen bele nem olvad. Még pár percig kevergessük, amíg a krém langyos nem lesz
- A krémet a tortaformába, a tortaalapra ráhelyezzük, tört manduladarabkákkal megszórjuk és a hűtőbe tesszük pár órára
- A piskótát ketté is vághatjuk és hagyományos módon kívül-belül megkenjük a tortát, majd megszórjuk mandulaforgáccsal
Tegnap megcsináltam, és valami brutálisan finom!
A tésztájában lévő darált mandulát dióval helyettesítettem, mert az volt otthon, illetve a tetejére való mandulát kókuszcukorral karamellizáltam. Egyik legjobb paleo süti, amit ettem!
Örülök az örömödnek 😀 BB