Gyümölcskrémes

Kunné Bea receptje és képe

Hozzávalók és elkészítés egyben:

  • 10 dkg kókuszreszeléket piríts világosra egy száraz serpenyőben
  • Amikor kihűlt kávédarálón daráld le
  • 20 gramm kakaóport keverj hozzá és tedd félre
  • 4 nagy tojást válassz szét; a fehérjét csipet sóval, 30 gramm porrá őrölt eritrittel keményre verd fel
  • A 4 db tojássárgáját 20 gramm őrölt eritrittel keverd habosra, majd 3 evőkanál langyos vízzel keverd tovább
  • Fél mokkáskanál szódabikarbónát futtass fel kevéske citromlével, add hozzá a kikevert sárgájához
  • Keverj hozzá 2 evőkanál felvert fehérjét, majd a kókuszreszelék és kakaópor keveréket; Keverd az egészet simára, végül óvatos mozdulatokkal forgasd bele a maradék tojáshabot
  • Tegyél a keverékbe 10 grammnyi tápióka keményítőt is, és azzal is keverd át a tésztát
  • Zsírpapírral bélelt, 26 cm átmérőjű kapcsos tortaformában 175-180 fokon, alsó-felső sütésen, 25 percen át süsd, majd a lekapcsolt sütőben még 5 percig hagyd bent a tésztát
  • Ezután rácsra téve hűljön ki
  • Amikor kihűlt, kend meg 3 db érett, botmixerrel pürésített sárgabarack velővel – télen mélyhűtöttel!
  • Szép sorban rakosgass rá  friss málnaszemeket – télen mélyhűtöttel, és pl. szedret vagy áfonyát használva
    • A vaníliakrém, ami inkább olyan, mint egy puding, a következő képpen készül:
    • 6 dl bármilyen magtejet, 5 dkg eritrittel, 2 vaníliarúd magjával és a kikapart rúddal együtt forrald fel és szűrd le
    • 6 db tojássárgáját 1 dl hideg magtejjel ekeverd el, majd a leszűrt forró tejjel, folyamatosan kevergetve forrald fel. Vigyázz! nehogy a sárgája összecsomósodjon.
    • 1 dl vízben oldj fel 20 gramm porzselatint, melegítsd fel egy kicsit és keverd hozzá a krémhez
    • Jeges vízben hűtsd le, és néha keverd át a krémet, és amikor már  a zselatin dolgozni kezd, kanalazd rá a málnával kirakott sütire
  • A kapcsos formában marad a tészta, így a krém sem tud lefolyni, hanem szépen körbeöleli a tésztát 
Print Friendly, PDF & Email

3 thoughts on “Gyümölcskrémes”

  1. Megcsináltam. Isteni finom, a lányaimnak is nagyon ízlett, mert alapból nem szeretik az túl édes cukrászdai sütiket. Viszont van kérdésem: a krém nem igazán akart szilárdulni még a szelatinnal sem, sajnos kénytelen voltam némi pudingport hozzákeverni, hogy jó legyen.Mi lehetett az oka és mit tehetek, hogy ez ne forduljon elő többször? Köszönöm a választ előre is. Éva

    1. Kedves Évi, Remélem, hogy Kunné Bea látja majd a bejegyzésedet, és megválaszolja a kérdésedet. Paleo-kompatibilis lett volna, ha valamilyen keményítőt – nyílgyökér lisztet, tápiókát teszel a krémbe pótlásként, persze nyilván nem volt éppen otthon. A gondolatod a sűrítésre jó irányban történt. BB

    2. Szia Éva! Nekem a krém ezzel a zselatin mennyiséggel működött, Horváth Rozi félét használtam. Ha másféle zselatinnal próbáltad volna, akkor nem tudom, de tegyél bele kicsit többet, mondjuk másfél dl vízben 30 gramm oldott zselatint. A sütire kanalazás előtt nem árt alaposan behűteni a krémet és csak amikor már tényleg „dolgozik” a zselatin, akkor tedd rá. Remélem tudtam segíteni! 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.