A receptet JéPé küldte 2010.09.05-én
A kép a Google images-ről való
Céklapüré:
Melegen remekül passzol sült húsok, halak mellé, de hidegen is fogyasztható.
Hozzávalók:
- 1 evőkanál olívaolaj
- 1 kis fej vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 2 nagy főt cékla
- 1 dl kókusztej tejszínes része
- Másfél teáskanál balzsamecet (vagy almaecet, vagy citromlé)
- Másfél teáskanál reszelt torma
Elkészítés:
- Bő vízben megfőzzük a céklát
- Apróra vágjuk a hagymát és fokhagymát, majd az olívaolajban üvegesre dinszteljük
- A megfőtt céklát apró kockákra vágjuk és hozzáadjuk a hagymához. Lelocsoljuk a balzsamecettel (vagy almaecettel) , és addig sütjük, amíg az ecet felszívódik, a cékla pedig kissé ragadós lesz
- Levesszük a tűzről, hozzáadjuk a kókusztejet, botmixerrel pürézzük és bele keverjük a reszelt tormát. A sűrűsége ízlés szerinti
- Turbózhatjuk egyéb zöldségekkel is (pasztinákkal, sárgarépával, zellerrel stb.)
Alexandra külte Sydney-ből:
„Érdemes kipróbálni a receptet úgy is, hogy a céklát főzés helyett megsütjük. A héját elég akkor lehúzni, ha megsült, de használjunk gumikesztyűt.
Több tápanyag marad a céklában és egy kicsit édesebb is lesz.”