Hozzávalók 2-3 főre:
- 2 nagy fej karalábé
- 2 dl kókusztej
- 1 tojás sárgája; AIP-ban ehelyett 1 ek. zselatin por
- Kaporlevél – ízlés szerint
- Só
- Paleolit édesítő (xukor, xilit, stevia …); AIP-ban helyette 1 kk. glicin
- Víz
- Tökmagolaj; AIP-ban elhagyjuk, egyébként opcionális
Elkészítés:
- A megpucolt karalábé fejeket apró kockákra vágva dobd bele kb. 3 dl vízbe, és a karalábé-kockákat főzd puhára.
- Tegyél a főzőlébe ízlés szerint sót és édesítőt, továbbá szórj a lébe ízlés szerint kaporleveleket (általában apróra vágott szárítottat szoktam használni!).
- 2 dl kókusztejet keverj el 1 tojás sárgájával/NoCarb liszttel, és ezt a keveréket – állandó keverés mellett – lassan öntsd a főzelék alaplevébe.
- A főzeléket egyszer főzd fel, és kész; a főzelék maradhat darabos, de össze is lehet turmixolni!
A főzelék tetejét, amikor elkészült, esetleg locsold meg egy evőkanálnyi tökmagolajjal, avagy morzsolj rá szárított csilit, illetve olívás szárított paradicsomot. Az íze is finom, és a főzelék külleme még csábítóbb lesz! Ez természetesen AIP-ban tilos!