Már megtanultam, hogy nem paleos családtagjaimnál elsősorban a csokitortákkal érhetek el osztatlan sikert. Nem búzalisztes torták ismeretesek a hagyományos konyhában is, tehát nem kell ahhoz megszállott paleosnak lenni, hogy egy mindenki számára finomságos paleo tortával rukkoljunk elő. …, s mindamellett, hogy a torta paleos, nagyon kevés maglisztet használtam hozzá. Lényegében egy csokis habtorta készült.
Hozzávalók egy óriás tortához:
Tészta:
- 10 db tojás
- Fél citrom leve
- Csipetnyi só
- Vanília és 3 ek. eritrit -, egyébként ízlés szerint
- 6 x 2 dkg, tehát lapos evőkanál mandulaliszt vagy finomra őrölt mandula
- 3 evőkanál kakaópor
- Egy maréknyi bio narancs héja finomra őrölve – ez természetesen opcionális!; esetleg egy kevés mézeskalács fűszerkeverék is izgalmasabbá teszi a tészta ízét
Krém:
- 3 púpozott evőkanál kókuszzsír
- 3 evőkanál kakaópor a krémbe
- 2 evőkanál eritrit, illetve ízlés szerint több
Díszítés:
- 90%-os késsel forgácsolt csokidarabok, ehető virág – pl. ibolya, tulipán szirom (természetesen opcionális)
Elkészítés:
- A tojások fehérjét a citromlé hozzáadásával verjük fel kemény habbá, majd csipetnyi sót is keverjünk hozzá – a sót most a majdani édes íz kiegyensúlyozására
- A habverés utolsó fázisában adagoljuk a habhoz az eritritet
- Ezután a tojások sárgáját keverjük lassú fokozaton hozzá, a kakaóport, majd pedig a maglisztet szórva – lassan keverjük el a habbal
- Zsírpapírral kibélelt csatos tortaformába kanalazzuk be a tésztát
- Előmelegített sütőben – alsó lángon (150 fok) süssük a tortát tűpróbáig – kb. 20 perc
- A tortát borítsuk ki egy kerek tálra, és hagyjuk kihűlni úgy, hogy majdan az „alja” maradjon a torta „teteje”
- A krémhez csak össze kell turmixolnunk a hozzávalókat
- Végül a kihűlt tortát ketté vágjuk és a két lap közötti részre, majd kívülre felkenjük a krémet
- Díszíteni nem kötelező, de én csoki forgácsokat és a kertből szedett ibolyát tettem rá!