Hozzávalók 6 személyre:
- 1-1,5 kg sertéshús (nekem maradt 1 kg-nyi dagadóm, amit nem lehetett tölteni); a képen látható még füstölt főtt sertéscomb
- 10 dkg ízes kolbász; AIP-ban javaslom, hogy Erdélyi szalonnadarabokat használj (fokhagymában pácolt, sózott!)
- 1 kg savanyú káposzta
- 1 evőkanál zsiradék – állati zsiradék vagy kókuszzsír
- 1 nagy fej vöröshagyma
- Fokhagyma ízlés szerint
- Só, egész bors, piros paprika por; AIP-ban só, fokhagyma por vagy pépes állagú
- 3-4 kisebb rozmaring szál vagy babérlevél
- 3 dl kókusztej
- 1 tojás sárgája; AIP-ban csak átvezető szakaszban, kezdőknek nem ajánlott!
Elkészítés:
- A savanyú káposztát bő vízzel mosd ki
- A sertéshúst vágd fel apró kockákra
- A vöröshagymát vágd fel apró kockákra
- Vágj fel néhány gerezd fokhagymát is (használhatsz fokhagyma port is)
- A hagymákat az evőkanálnyi zsiradékon kevés vízzel dinszteld meg és szórd meg piros paprika porral – AIP-ban nem!
- Dobd az alapra a kockákra vágott húst és a felkarikázott kolbászt/az AIP-hoz apróra kockázott Erdélyi szalonnát, és keverd össze a hagymával és további kevés vízzel.
- A káposztát tedd a húsalapra, öntsd föl az egészet vízzel, úgy, hogy a víz a káposztát ujjnyira ellepje.
- A sót, az egész borsokat (5-6 szem), a rozmaringot tedd AIP esetén a főzőlébe.
- Lassú tűzön főzd az ételt mindaddig, amíg a káposzta meg nem puhul
- 3 dl kókusztejet keverj ki 1 tojás sárgájával; AIP-ban csak simán a kókusztejet használd, és óvatosan keverd az alapba.