Székelykáposzta „tejfölösen”

Hozzávalók 6 személyre:

  • 1-1,5 kg sertéshús (nekem maradt 1 kg-nyi dagadóm, amit nem lehetett tölteni);  a képen látható még füstölt főtt sertéscomb
  • 10 dkg ízes kolbász; AIP-ban javaslom, hogy Erdélyi szalonnadarabokat használj (fokhagymában pácolt, sózott!)
  • 1 kg savanyú káposzta
  • 1 evőkanál zsiradék – állati zsiradék vagy kókuszzsír
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • Fokhagyma ízlés szerint
  • Só, egész bors, piros paprika por; AIP-ban só, fokhagyma por vagy pépes állagú
  • 3-4 kisebb rozmaring szál vagy babérlevél
  • 3 dl kókusztej
  • 1 tojás sárgája; AIP-ban csak átvezető szakaszban, kezdőknek nem ajánlott!

Elkészítés:

  • A savanyú káposztát bő vízzel mosd ki
  • A sertéshúst vágd fel apró kockákra
  • A vöröshagymát vágd fel apró kockákra
  • Vágj fel néhány gerezd fokhagymát is (használhatsz fokhagyma port is)
  • A hagymákat az evőkanálnyi zsiradékon kevés vízzel dinszteld meg és szórd meg piros paprika porral – AIP-ban nem!
  • Dobd az alapra a kockákra vágott húst és a felkarikázott kolbászt/az AIP-hoz apróra kockázott Erdélyi szalonnát, és keverd össze a hagymával és további kevés vízzel.
  • A káposztát tedd a húsalapra, öntsd föl az egészet vízzel, úgy, hogy a víz a káposztát ujjnyira ellepje.
  • A sót, az egész borsokat (5-6 szem), a rozmaringot  tedd AIP esetén a főzőlébe.
  • Lassú tűzön főzd az ételt mindaddig, amíg a káposzta meg nem puhul
  • 3 dl kókusztejet keverj ki 1 tojás sárgájával; AIP-ban csak simán a kókusztejet használd, és óvatosan keverd az alapba.

Print Friendly, PDF & Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.