A recept megtalálható hús nélküli változatban Ágninál.
Ágni egy rizses (nem paleo) tölteléket tett a szőlőlevelekbe, de ha hús nélkül kívánod készíteni, akkor tehetsz pl. kompromisszumos kölest vagy hajdinát, mely magok nem tartalmaznak glutént és nem olyan magas a keményítő és szénhidrát tartalmuk, mint a rizsnek.
A recept Trifán Lívia gyűjtéséből való – paleora továbbgondoltam
Hozzávalók:
- 40 db szőlőlevél (leginkább tavasszal zsenge levelekből, de nem tilos ősszel sem)
- 40 dkg sonka
- 6 dkg vaj
- 4 dl kókusztej
- 2 g szerecsendió
- 3 g fehér bors
- 2 db tojássárgája
- 10 dkg reszelt sajt
- Só
Elkészítés:
- A leforrázott, száruktól és középső, vastag ereitől megtisztított szőlőleveleket metéltre vágjuk
- Hasonlóan daraboljuk a sonkát is, majd a szőlőlevéllel összekeverjük
Csőben sütve is tálalható:
- A 4 dkg vajat felolvasztjuk, amikor jól átforrósodott
- Felengedjük a 3 dl kókusztejjel
- Sóval, reszelt szerecsendióval, őrölt fehér borssal fűszerezzük
- Majd 1 dl kókusztejet elkeverünk 1 tojás sárgájával, és a mártásba keverjük, és állandó keverés mellett besűrítjük
- A mártás kétharmad részébe belekeverjük a szőlőlevelet és a sonkát
- Egy lapos tűzálló tál alját vajjal kikenünk, és négy halomba belerakjuk a mártással elkevert anyagot
- A visszamaradt mártásba belekeverjük a második tojássárgát és a reszelt sajtot, a halmokat ezzel bevonjuk
- Forró sütőben 6-8 percig sütjük