Sonkás vagy hús nélküli szőlőlevél – Tőtike

A recept megtalálható hús nélküli változatban Ágninál.

Ágni egy rizses (nem paleo) tölteléket tett a szőlőlevelekbe, de ha hús nélkül kívánod készíteni, akkor tehetsz pl. kompromisszumos kölest vagy hajdinát, mely magok nem tartalmaznak glutént és nem olyan magas a keményítő és szénhidrát tartalmuk, mint a rizsnek.

A recept Trifán Lívia gyűjtéséből való – paleora továbbgondoltam

Hozzávalók:

  • 40 db szőlőlevél (leginkább tavasszal zsenge levelekből, de nem tilos ősszel sem)
  • 40 dkg sonka
  • 6 dkg vaj
  • 4 dl kókusztej
  • 2 g szerecsendió
  • 3 g fehér bors
  • 2 db tojássárgája
  • 10 dkg reszelt sajt

Elkészítés:

  • A leforrázott, száruktól és középső, vastag ereitől megtisztított szőlőleveleket metéltre vágjuk
  • Hasonlóan daraboljuk a sonkát is, majd a szőlőlevéllel összekeverjük

Csőben sütve is tálalható:

  • A 4 dkg vajat felolvasztjuk, amikor jól átforrósodott
  • Felengedjük a 3 dl kókusztejjel
  • Sóval, reszelt szerecsendióval, őrölt fehér borssal fűszerezzük
  • Majd 1 dl kókusztejet elkeverünk 1 tojás sárgájával, és a mártásba keverjük, és állandó keverés mellett besűrítjük
  • A mártás kétharmad részébe belekeverjük a szőlőlevelet és a sonkát
  • Egy lapos tűzálló tál alját vajjal kikenünk, és négy halomba belerakjuk a mártással elkevert anyagot
  • A visszamaradt mártásba belekeverjük a második tojássárgát és a reszelt sajtot, a halmokat ezzel bevonjuk
  • Forró sütőben 6-8 percig sütjük
Print Friendly, PDF & Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.