A receptet és a képeket Willson küldte 2011.03.13-án
Hozzávalók:
- 0,5 kg mirelit spenótkrém vagy kertből szedett friss
- 2 gerezd fokhagyma
- egy kevés zsír
- 3 evőkanálnyi szezámmag
- 3 dkg vaj
- 1 tojássárgája/fő
- só, pirospaprika (ízlés szerint)
Elkészítés:
- A fokhagymát megtisztítjuk és vagy megreszeljük vagy nagyon apróra felvágjuk.
- Egy kevés zsíron megfuttatjuk és feleresztjük a (mirelit) spenót levével. Pár perc forrás után rátesszük a többi spenótot, egy kevés vajat és lefedve hagyjuk, amíg elkezd forrni.
-
Amennyiben friss spenótot használunk, akkor azt forró vízben megfonnyasztjuk, majd hagyjuk kihűlni a forró vizet. Szükség szerint leöntünk a vízből úgy, hogy kb. 1 dl maradjon a leveleken. Kézi robotgéppel vagy turmixban összedaráljuk. (BB)
- Közben a szezámmagot közepesen megpirítjuk, kávéőrlővel megőröljük,
- Egy kevés forró spenóttal, pár tojássárgájával, pici pirospaprika porral összekeverjük és besűrítjük vele a főzeléket
- Ezután már nem főzzük, csak megsózzuk és tálaljuk
Aki szereti a hagyományos spenótot, az tudja, hogy attól finom, hogy jó sötét rántással és sok fokhagymával készült. Ezért érdemes beletenni a közepesen megpirított, őrölt szezámmagot, ami hozza ezt az ízt. Tudjuk, hogy csak a gabonákat kell megfőzni, egyéb magokat nem, ezért elég a végén hozzáadni. Hogy lágyabb legyen az íze, tej/tejszín/ helyett kerül bele a vaj és a tojássárgája. Utóbbival már nem érdemes forralni, mert összepelyhesedik. Az íze ugyan nem romlik el, de már nem lesz olyan gusztusos…
A fokhagyma mennyisége nem elírás? Valóban 2 fej kell? Vagy 2 gerezd?
Kedves Judit! Valószínű a két gerezd:-))) Megnézem, és javítom. BB