A receptet és a képeket JéPé küldte 2010.10.16-án
http://www.mindmegette.hu/mezes-kremes-grizes-kremmel.recept oldalról való a felső kép, miután JéPé még tapasztalat híján kis képeket küldött!
1. művelet-sor:
Süssünk egy alap piskótát, melynek hozzávalói:
- 6 db tojás
- 6 evőkanál őrölt szezámmag (vagy valamilyen „paleo-liszt”)
- 6 teáskanál Xukor
- Pici só, pici reszelt citromhéj
A piskóta szokásos elkészítése:
- Szétválasztom a tojásokat, a sárgájába beleteszem a xukort, a citromhéjat, pici sót és fehéredésig keverem
- A tojásfehérjét keményre felverem egy pici sóval
- A sárgáját belekeverem a darált szezámmagba, majd a felvert fehérjével óvatosan összekeverem és sütőpapírral kibélelt nagyobb tepsiben szétterítem
- 180 fokra előmelegített sütőben 15 perc alatt megsütöm
2. művelet-sor – A zserbó összeállítása
Piskótán kívüli kellékek
Hozzávalók:
- 20 dkg őrölt dió
- 3-4 teáskanál xukor
- Kb. 2 dl kókusztej
- Szilva – friss, vagy mélyhűtött
- 10 dkg fekete csokoládé
- Jászvaj (ghee) – elhagyható!
- Rumaroma – elhagyható!
Amíg sül a piskóta, addig állítsd össze a hozzávalókat
- Kb. 20 dkg őrölt diót keverj össze 3 teáskanál xukorral, és hogy kenhető legyen kókusztejjel. (Lehet bele tenni egy is rumaromát is, pikáns íze lesz!)
- Keverj ki külön tálban a dióhoz hasonló mennyiségű összetört szilvát egy kis kókusztejjel és pici xukorral, hogy kenhető legyen
- A kihűlt piskótatésztát hosszában négy egyforma lapra vágd, és váltakozva a töltelékekkel kend meg úgy, hogy középen legyen a gyümölcs
- A tetejét vond be jó minőségű fekete csokoládéval, amit előzőleg olvaszd fel egy kevés kókusztejjel vagy jászvajjal (ghee)
- Egy órára tedd be a hűtőbe a süteményt, és amikor a csoki megkeményedett rajta, akkor szeleteld fel
Tegnap délután megsütöttem ezt a kis remeket a recept szerint, és nagyon-nagyon finom lett!!!! Annyit tennék csak hozzá, hogy legközelebb én összekeverem a szilvalekvárt (mert én azzal csináltam, nem volt friss gyümölcsöm) a dióval és mindhárom rétegre ezt teszem, mert a diót tejjel keverve eláztatja a tésztát nagyon hamar! De azért azt meg kell hagyni, hogy mikor elkészült azon melegében megkóstoltam, és hát…………mennyei!!!!!
A szilva igen, de a szilvalekvár már NEM paleó! Próbáld meg inkább kiolvasztott, leturmixolt mirelit gyümölccsel.
A szilvalekvár miért nem?, már amelyiket egész nap főzik és nincs benne egy gramm cukor sem! Azért mert főzve van?
…, mert főzve van. Kompromisszum. Halott gyümölcs. Lehet enni, csak módjával. BB
Köszi, azért megnyugtat, mert néha egy – két kiskanálnyi nagyon-nagyon… Fenti receptet húsvétra megsütöm és így , ahogy le vagyon írva…