Hozzávalók és elkészítés egyben:
-
- Tepsis sütéshez érdemes nagy mennyiségű karfiolt vásárolni. Egy személy esetén süssünk jénaiban!
- Két személyre számolva megsüthetünk, akár 1.5 kg karfiolt. Hidegen is finom!
- 4 dl krémes kókusztej konzerv tartalmát keverjünk ki ízlés szerint sóval. Az egyik felébe a són kívül tegyünk AIP-os fűszerezést: fahéj, fokhagyma, esetleg kurkuma; a kókusztejszín másik felébe ugyanezek a fűszerek kerüljenek, de tehetünk bele 2 db M-es tojás sárgáját. Ez utóbbi az AIP kevésbé szigorú szakaszában megengedett. Kíváncsi voltam a sütésbeli különbségre és meg kell, hogy mondjam, hogy nincs szinte semmi különbség!
- A karfiol rózsákat érdemes néhány evőkanál szódabikarbónában áztatni kb. fél órát, majd még kétszer vizet cserélni rajta. A karfiolnál a vegyszerezettség igen gyakori, ezért jobb óvatosnak lenni!
- Jól rázzuk le a zöldséget, majd zsírpapírral kibélelt tepsire helyezzük el.
- Sózzuk meg a karfiolt úgy, hogy só jusson a karfiol szárai közé is.
- A fűszeres kókuszkrémmel (natur az egyik fele és tojásos a másik) kenjük be a karfiol rózsákat.
- Gyújtsuk be a sütőt, majd 170 fokon süssük 20′-ig a karfiol egyik oldalát, majd ezen idő elteltével szintén 20′-ig a másikat.
- Sütés közben egy kevés levet fog ereszteni a zöldség, plusz puhítja a rákent kókuszkrém.
- Amikor ropogósra sültek a rózsák, akkor tálalhatjuk.
Nem kötelező kókusztejet használni! A kókusz az autoimmun betegeknek való! Mellesleg ebben az esetben nagyon jól harmonizál a fűszerekkel és a karfiollal. Az aip-osok használhatnak még földimandula tejet. Paleosok bármilyen kedvenc magtejjel elkészíthetik az ételt.