Végre sikerült vennem fehér batátát (édes burgonyát). Megmondom őszintén, hogy az édes sárga húsút nem szeretem. Ha már a sárga húsú jönne szóba, akkor a lényegesen olcsóbb sárgarépát részesítem előnyben, amit elég gyakran eszem is – főleg ragu formájában. Most eljön az a korszak, hogy a fehér húsúval fogok recepteket kreálni, no meg a lila belűvel is, mert azt is vettem.
Dr. Izabella Wentz autoimmun paleo Hashimotosoknak ajánlott étrendjében bár ajánlja a keményítő tartalmú zöldségeket, mint pl. a batátát, de azt is hangsúlyozza, hogy ne együnk keményítőt keményítővel – mértékletességre bíztat!
Annál egyszerűbb, mint ez a recept a világon nincs.
Hozzávalók és elkészítés egyben:
- Hámozzunk meg egy kb. 20 dkg-os batátát, majd öblítsük le.
- Egy személyre a felét vágjuk fel késsel lapokra. Ez könnyen fog menni, mert amíg pl. a zeller lapokra vágása komoly „fizikai munka”, addig az édes burgonyába a kés beleszalad, mintha vaj lenne.
- A batáta szeletek sütésére háromféle módszert javasolok:
- Kerámia sütőlapon olíva olajjal vagy anélkül.
- Mindennemű zsírozás nélkül vaslapon.
- Kenyérpirítóban
- Fűszerezni a szeleteket utólagosan javaslom pl. AIP-osan gyömbérporral (ettől csípős lesz, mintha bors lenne!), fokhagymával, sóval, de hozzáadható bármilyen más fűszerezés is.
A képen egy köleslisztbe forgatott – kb. 10 dkg-os szelet kisütött filézett csirkecomb látható, valamint spirállal vágott uborka.