Puzzle – A hashimotos kirakós összeáll

Puzzle – A Hashimotos kirakós összeáll

Sok év tapasztalata alapján azt látom, hogy a pajzsmirigyes folyamatok megállíthatóak, ha nagyon korán fedezik fel.

Most valahogy egyfajta összegzéshez jutottam el, most álltak össze a puzzle-ok. Hogy 70 évesen tudok-e még további eredményt elérni – nem tudom?! Gyakorlatilag nekem 50 éve van Hashimotom, csak nem tudtam róla. Az elmúlt 13 évben, az összeomlásom állapotához képest nagyon sok eredményt értem el, de hát messze nem annyit, mint azok a fiatal terapeuták -, akik kezdődő Hashimotot tudtak tünetmentessé tenni. Igen, egyre inkább azt gondolom, hogy ez lehetséges. Lehetséges akkor, ha a gyökér okokat keressük és azt próbáljuk megszüntetni, gyógyítani – pl. bélflóra rendbetétele; ösztrogénszint optimalizálása; B-vitaminok, mint az anyagcsere folyamatok támogatói (biotin és niacin szerepe); D és C-vitamin – gyulladásszint optimalizálására; jód-cink-szelén-króm anyagcserében betöltött szerepe.

Most világosodott meg számomra, hogy az egy életen át való fogyókúrázásommal milyen sokat ártottam. A fogyókúra és az alacsony szénhidrát, glükoz alapon folytatott étkezés ellenében a kalóriamegvonás – gátja a pajzsmirigy anyagcserében oly fontos T4 — T3-má való konvertálódásának, a reverzt T3 (nem hasznosuló T3) termelődésének.

Most világosodott meg, hogy a ketogénezésem mekkora nagy tévedés volt! Nem véletlen, hogy normál paleoval és hozzáadott rengeteg sporttal jelentősen fogytam, majd ketogénnel semmit.

Igen, autoimmun betegeknél nagyon is jogos az autoimmun diéta alkalmazása, a gyökér okok feltárása mellett esetleg célzottan ösztrogén pótlás, ételintolerancia szűrése, nem hagyni fogyókúrázni az alulműködő pajzsmirigyest, a gyulladásszint tudatos csökkentése, a TSH, t4-t3 szintjének feltárása, a gyógyszerezés beállítása és a megfelelő gyógyszer kiválasztása.

Márciusban lesz laboreredményem, mert havonta nincs értelme laborokba rohanni. Március közepén telik le az utolsó orvoslátogatásom utáni 3 hónap.

Az elmúlt 3 hónapban mit tettem és miben reménykedem?

  1. A beteg és nem fiatal szervezetem miatt – hiába igyekeztem oly eredményesen kordában tartani a cukromat 13 évig – a legutolsó évben cukorbeteg lettem. Míg a változatos paleos étkezéssel nagyon jó cukrom volt, a ketogénnel – nyilván a pajzsmirigy betegségem miatt (nem termelődött elég T3) – inzulinrezisztens és cukorbeteg lettem. Azt tapasztaltam, hogyha fejre állok, akkor sem jönnek be nekem a mások által annyira dicsért ketogénes előnyök. A ketogén éppen a cukorbetegséget teszi tünetmentessé – jó értékekkel, csak éppen a pajzsmirigy betegnek ezt nem szabadna követni! Jelenleg cukorgyógyszert szedek.
  2. Fenekestül felborítottam az étrendemet. Visszatértem a paleohoz, de azt is egyéni módon – Dr. Terry Wahls és Dr. Izabella Wentz ajánlásai mentén – autoimmun protokoll szerinti paleová tettem, mely Szendi paleoját néhány dologban átírja, szigorítja, avagy éppen behoztam az étrendemben Szendi szerint 1-2 nem paleo ételt. A fűszerezésemet 100%-os fordulattal változtattam meg – „indiai” jellegűvé, remélve a gyulladásfaktorok csökkentését. Nem eszem az átállás óta tojást. Csak szárnyasokat fogyasztok. Nem eszek paleo liszteket – kivéve nagyon ritkán kókusz liszt …, de inkább nem jellemző! Szárnyasok zsírját és kókuszolajat használok.
  3. Nem reménykedem másban, mint abban, hogy javulnak a leletemben az eredményeim. A CRP csökkenését várom, az antiTPO szintjének csökkenését úgyszintén, remélem, hogy a három havi cukorátlagom elfogadható lesz (ezt mondjuk már most is látom a napi mérésekből, hogy sokat javult!), remélem, hogy a TSH-m, a T4 mennyisége rendben lesz és a T3 elegendő, a reverz T3 pedig kevés lesz.
  4. Bár a Speciális étrendemről külön posztban írtam korábban, de röviden összefoglalom, hogy hogyan hajtom végre az Autoimmun Protokoll szerinti étkezésemet:
  • Reggeli 7 és 8 óra között: 1 bögre cikória kávé; köles golyók + pulyka szalámi, pulyka sonka, uborka vagy köles golyók liba-kacsa töpörtyűvel vagy zsírral. Eléggé tipikus ez a reggelim.
  • Ebéd 13-14 óra között: Állandó repertoáron vannak – hosszan főtt csirke leves – mindig más-más alapanyaggal bezöldségezve; zöldségraguk húsmentesen általában köles golyókkal és vegyes bio zöldséglé készen vásárolva; zöldségraguk vele együtt főtt-sütött szárnyassal – csirke, pulyka, kacsa, liba; belsőségekből csirkemájkrém kölesgolyóval; esetleg édesség – pl. zselatinos bogyós gyümölcs vagy pl. kókusz tejszínhab csipetnyi kakaóval.
  • Vacsora lehetőleg legkésőbb 18 órakor: Valamilyen hosszan felszívódó szénhidrát a jó reggeli éhomi cukor érdekében – pl. kevés főtt-pirított fehér vagy lila batáta hagymával hús nélkül vagy kevés szárnyassal, vagy banán, alma és bogyós gyümölcs + köles golyók stb. A recepteket megtalálod a blogomon. A bal oldali sávban az AIP-os (Wahls), a Wentz-féle és a Speciális étrendem címszavak alatt kereshetők ki!
Print Friendly, PDF & Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.