„… tele van vitaminnal és ásványi anyaggal (C-, B2-, B6-, D -, E-vitamin, kálium, réz, vas, magnézium, cink, foszfor, mangán). A legfontosabb pedig, hogy alacsony a glikémiás terhelése, vagyis nem emeli meg hirtelen a vércukor szintet, tehát nem terheli a szervezetet. ” Foodny Megjegyzem, hogy az összes lila és kék zöldség és gyümölcs tele van antioxidánsokkal!
Hozzávalók a képen látható 4 pohár püréhez:
- változat
- 1 kg lila húsú batáta, melynek gesztenyés íze van; 2 ek. lila batáta liszt
- Vanília
- 2×1 tk. glicin – AIP esetén; ízlés szerint stevia vagy xukor0stevia
- 4 dl kókusztejszín – hűtött
- 1 ek. nyílgyökérliszt vagy tápióka liszt
- 1 ek. citromlé a habba
Elkészítés:
- A batátákat héjastul megmossuk, majd áttöröljük és egy tepsiben közepes lángon – kb. 160 fok – 40 percig sütjük, amíg az édeskrumpli meg nem puhul. Erről tűpróbával győződjünk meg.
- Kivesszük a batáta szálakat, majd lehúzzuk róla a héját.
- Az édeskrumpli húsát vagy krumplinyomóval, vagy robotgéppel összetörjük és hozzákeverjük az édesítést és a vaníliát.
- A kókusztejszínt, mely előzőleg már néhány órát hűtőben állt összekeverjük a keményítővel, egy tk. glicinnel és habverővel felverjük. A citromot csak a legvégén adjuk a pikantéria kedvéért hozzá, de el is hagyható!
2. változat
- 2 ek. lila batáta lisztet elkeverünk felvert kókuszhabbal
- A felvert kókuszhab másik felével rétegezünk – egy sor porral keverve, egy sor natúr hab
- Végül az édesség tetejét megszórjuk lila batáta porral.