Ez a kenyér Szafi hajdina-köles lisztkeverékéből és hozzáadott Szafi -ch-s kenyérlisztből készült.
Volt itthon 1-1 kg hajdinás és köles lisztes Szafi kenyérlisztem. Vettem hozzá 1 kg Szafi -ch-s lisztet. Az összes lisztet összekevertem, s ezzel jelentősen csökkentettem a kenyér ch- és kalóriatartalmát.
A hajdina és a köles goitregén összetevője sütésre közömbösítődik (Dr. Izabella Wentz), mint ahogy a paradicsom- és káposztaféléknél is.
Elkészítés:
- 0.5 literes bögre kevert liszt
- Fél citrom leve
- 1 tk. zsír
- Ízlés szerint só – kb. lapos ek.
- 0.5 dl langyos víz -, amellyel el lehet játszadozni – egy picit kevesebbel kezdeni a hozzáöntést, majd addig egészíteni ki, míg ruganyos tésztát nem kapunk.
- Pihentessük a kevert nyers tésztát legalább 5 percig.
- Melegítsük elő 180 fokon a sütőt.
- A tészta süthető egyben, süthető zsömleként – ne csak a tésztában legyen egy pici zsír, hanem kenjük meg a kenyér vagy zsömle tetejét is. Én kacsazsírt használtam.
- 40 percig sütjük a kenyeret és a sütőben hagyjuk kihűlni.