Szafi kombinált lisztes kenyér – saját módszerrel

Szafi kombinált lisztes kenyér

Ez a kenyér Szafi hajdina-köles lisztkeverékéből és hozzáadott Szafi -ch-s kenyérlisztből készült.

Volt itthon 1-1 kg hajdinás és köles lisztes Szafi kenyérlisztem. Vettem hozzá 1 kg Szafi -ch-s lisztet. Az összes lisztet összekevertem, s ezzel jelentősen csökkentettem a kenyér ch- és kalóriatartalmát.

A hajdina és a köles goitregén összetevője sütésre közömbösítődik (Dr. Izabella Wentz), mint ahogy a paradicsom- és káposztaféléknél is.

Elkészítés:

  • 0.5 literes bögre kevert liszt
  • Fél citrom leve
  • 1 tk. zsír
  • Ízlés szerint só – kb. lapos ek.
  • 0.5 dl langyos víz -, amellyel el lehet játszadozni – egy picit kevesebbel kezdeni a hozzáöntést, majd addig egészíteni ki, míg ruganyos tésztát nem kapunk.
  • Pihentessük a kevert nyers tésztát legalább 5 percig.
  • Melegítsük elő 180 fokon a sütőt.
  • A tészta süthető egyben, süthető zsömleként – ne csak a tésztában legyen egy pici zsír, hanem kenjük meg a kenyér vagy zsömle tetejét is. Én kacsazsírt használtam.
  • 40 percig sütjük a kenyeret és a sütőben hagyjuk kihűlni.
Print Friendly, PDF & Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.