Hozzávalók és elkészítés egyben:
- Főzzünk húsleves alaplét csirkéből vagy más húsokból-csontokból, AIP-ban ajánlom a szárnyasokból készült húslevest az esetleges vagy tényleges hisztamin intolerancia kivédése miatt használni.
- Az alapléből kb. egy liternyi mennyiséget öntsünk egy 2-3 literes lábasba.
- Az otthon lévő gyökérzöldségeket tetszőlegesen használhatjuk a zöldségezéshez. Nekem sárgarépám volt itthon.
- A zöldségeket tisztításuk után ízlés szerinti méretekre daraboljuk fel és tegyük az alaplébe, és öntsük fel további vízzel úgy, hogy legalább 2 ujjnyira ellepje a zöldségeket, hiszen főzés során el fog párologni a léből némi mennyiség.
- Ízlés szerint fűszerezzünk. Már maga az alaplé fűszeres. AIP fűszerezéssel én a következőket használom: 1 tk. curry por, só, vegyes szálas fűszernövények – petrezselyem, koriander, oregánó, kakukkfű, egy pici darabka rozmaring és sarkantyúka levele (borsos ízű).
- Amikor a gyökérzöldségek megpuhultak, akkor dobjuk a lébe a tisztított, darabolt gombákat (részemről csiperke gomba!) és fog keményre főzzük meg, mely főzési idő kb. 10-15 perc.