Kenderlepény cukkinivel

Kenderlepény cukkinivel

Talán soha nem próbáltam volna ki a hántolt kendermagot és a kendermag lisztet, ha nem kínlódnék a cukorértékeimmel azóta, hogy a ketogén nekem felborította a paleo mellett rendben lévő cukorértékeimet és ha tegnap nem kezdek a neten kutakodni – vajon milyen ételek fogyasztása járulhatna hozzá a cukorértékeim hullámzó voltának megszüntetéséhez. Rábukkantam a kenderre, mint étkezési alapanyagra és a róla olvasottak alapján ma vettem is kis mennyiségben. Mindenekelőtt a sós ételeket kultiválom, ezért nem fért ahhoz kétség, hogy először valamilyen sós lepényként fogom a hántolt kendermagot és -lisztet kipróbálni. Édességhez is lehet használni és ha lesz hozzá ingerenciám, akkor ki is fogom próbálni. A szervezetem inzulinválaszait bőszen figyelem, és kíváncsi leszek a termékismertetőben leírt számtalan kiváló tulajdonság hatására is.

Megkockáztatom, hogy ez az étel beleillik az Autoimmun Protokollba, bár magát a növény semmilyen AIP-os leírásban nem találom. Ezen nem csodálkozom, mert „szokatlan” hozzávalóról van szó. A kendermag tulajdonságairól a Gyógyszer Nélkül oldalon olvashattok!

Kendermag hántolva, kendermag liszt és kendermag olaj

Hozzávalók:

  • 2 ek. hántolt kendermag
  • 2 ek. kenderliszt
  • Kb. 30 dkg-os cukkini, nem mértem, csak annyi, hogy közepes méretű
  • 3 db tojás sárgája
  • 1 tk. fokhagyma por, 1 tk. fahéj por, 1 tk. gyömbérpor; ehelyett lehet curry por, kurkuma, de lehet paprika, bors is!
  • 2 tk. só
  • Kókuszzsír a sütéshez

Elkészítés:

  • Reszeljük le vagy vékonyan laskázzuk fel a cukkinit.
  • Fűszerezzük az összes fűszerrel. Nem szükséges a sózás után kinyomkodni, mert a cukkini levét a mag és a liszt fel fogja szívni!
  • Keverjük el a tojások sárgájával és a fűszerekkel a cukkinit. Várjunk egy pár percet, hogy a massza összeálljon.
  • Hevítsünk fel forróra kókuszzsírt és evőkanállal vagy fagyi kanállal adagoljunk a sütőlapra a forró zsírba keveréket, melyeket villával formázzunk lepényekké.
  • Süssük ropogósra – egyik, majd másik oldalát.
  • Kiváló diós ízű finomság lesz a végeredmény, melyet ízlés szerint lehet salátával vagy főzelékkel, avagy önmagában fogyasztani!
Print Friendly, PDF & Email

4 thoughts on “Kenderlepény cukkinivel”

  1. Szia !
    Jónak tűnik a recept , bár nálad ez mindenre igaz . 🙂 Kérdésem, hogy milyen izű? Nem vagyok válogatós, én is jobban kedvelem a sós ízt, nagyjából bármit meg tudok enni, de azért örülök, ha valami nem csak egészséges, hanem finom is. A kenderről nekem sem voltak információim eddig, de eddigi tapasztalataim alapján, jól járok, ha bízom benned .

    A másik kérdésem a Herbafulvóval kapcsolatos. Én azt tapasztaltam, hogy a vérnyomásom nem folyamatosan hanem csak az ivás után viszi le pár órára, annak ellére, hogy én naponta 3x 10 ml-t iszom, reggelig nem tart ki a hatás. Igaz még csak 18 napja iszom. Később jobb lesz, van ilyen tapasztalatod ? Fontos étkezéssel bevenni, vagy lehet reggel éhgyomorra , hogy hamarabb érje el a hatást ?

    1. Kedves Baga!

      A kendermag hántolatlanul is nagyon finom. Miután hántoltat pillanatnyilag csak igen borsos áron lehet kapni, ezért szót fogadtam a BIO ABC, Bp., Múzeum krt. eladójának, aki azt mondta, hogy hántolatlanul is remek. Igaza lett! Újabban, amibe csak lehet teszek kendermagot és feldobja az adott esetben unalmas salátát pl. a ropogóssága. A kendermaglisztes lepény a liszt sötét színe miatt nem lesz szépségdíjas, de a cukkinivel fellazított tészta és a receptben még hántoltan szereplő kendermag a ropogósságával dobja fel az ételt. Az íze jó. Mindjárt teszek fel Szafi -ch lisztes kendermagos zsömléket. Semmi különös, de miután ezt sütöm leggyakrabban, így felrakom ötletként.

      A Herbafulvo vérnyomáscsökkentő hatása önmagában is megáll, mint ahogy te is tapasztaltad, de az igazság az, hogy én szedek vérnyomás csökkentőt. A gyógyszer ellenére korábban frontos napokon vagy pl. hajnalban voltak vérnyomás kiugrásaim, …, nos ezek szűntek meg.
      Gondolom, hogy nálad hosszabb időnek kell eltelnie, hogy az ital önmagában és hosszú távon fejtsen ki ilyen hatást. A Herbafulvo a vérnyomáscsökkentő gyógyszert nem helyettesíti. Úgy tudnám jellemezni a hatását, hogy általános állapotjavulást értem el vele. Én most ittam meg a hatodik üveggel és rendeltem a következőket. Akár abba is hagyhatnám, de miután úgy érzem, hogy sokat segít az általános pozitív állapotomban, ezért ameddig bírom anyagilag, addig inni fogom.

      1. Köszönöm. Én is érzem az általános közérzet javulást az esszenciánál. Én főleg máj és veseproblémák miatt kezdtem el inni és már két hét után is határozott javulást tapasztaltam . Szerintem is hatásos szer, a családban viccesen csak úgy hívjuk : malactáp. De ha nekik jó, jó lehet nekünk is. 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.