rizs

Paleosoknak fogyasztásra basmati és jázmin rizs ajánlott!
Rizsfélék

A Tökéletes Egészség Diéta – Jaminet nem low carb paleoja nem zárkózik el a rizs fogyasztásától. No persze nem ész nélkül kell ezután rizst-rizzsel enni! Nekem bevált, hogy 18 órakor hidegen eszem, mely még tovább lassítja a felszívódását és másnap reggel a cukrom teljesen rendben van.

Rizslexikon

Kattints a rizslexikon szóra és részletesen olvashatsz a rizsről. A két legkiválóbb rizsfajta a basmati és a jázmin rizs

BASMATI RIZS

rizsek között a legalacsonyabb glikémiás indexe (58). Ez azt jelenti, hogy a szénhidráttartalma minden más rizsnél lassabban szívódik fel a véráramba, így ez tekinthető a legdiétásabbnak. Fontos B-vitaminokat tartalmaz, mint például a tiamin és a niacin. Segít a szív, az izmok és az idegrendszer normális működésének fenntartásában. A rostjai pedig segítenek csökkenteni a koleszterin- és a vércukorszintet.

JÁZMIN RIZS

Elszakadva a „színes” rizsektől a basmati rizs egyik fajtája a jázmin rizs. Enyhe jázmin illatú, hosszú szemű fehér rizs. Ez a rizs rendelkezik a legmagasabb Glikémiás indexel. Konkrétan 109, ami a tiszta glükóznál is több. Bár ez a rizs szintén bővelkedik A- és B-vitaminba, és antioxidánsokat is tartalmaz, komoly vércukor-ingadoztató hatása miatta fogyasztása nem mindenkinek ajánlott. Az ázsiai ételekhez kiváló, de süteményeket és rizottót nem ajánlott belőle készíteni.

Print Friendly, PDF & Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.