„Szilvásgombóc sárga édesburgonyából:
5 db nagyobb gombóc lett egy férfiökölnyi édesburgonyából. Szafi paleo kenyérliszt, nyílgyökérliszt, zöldbanán liszt, 1 tojás, só. Mindent szemre adagoltam. Tojást nem muszáj hozzárakni. De jól összetartotta. A szilvát eritrittel édesítettem+őrölt fahéjjal kevertem össze. A prézli az gluténmentes panír.” Tuller Szilvia
A receptet elkészítési utasításokra bontva így képzelem el (BB):
Hozzávalók 5 db gombóchoz:
- 1 db kb. 25 dkg-os édes burgonya
- 1 dl Szafi paleo kenyérliszt + 1 dl zöldbanán liszt keverékéből annyi, hogy a főtt édesburgonyát még összetartsa, ne porladjon szét tojás hozzáadása nélkül sem a kezünkben. Csak banán liszt AIP-ban!
- 1 ek. nyílgyökér liszt vagy 1 ek. tápióka keményítő
- 1 db M-es tojás (tojásallergiások elhagyhatják!)
- Szilvaszemek + xukor – pl. eritrit vagy stevia + őrölt fahéj
- 1-2 dl gluténmentes paleo panír vagy gari
- Kókuszzsír vagy sertés-liba zsír
Elkészítés:
- Főzzük puhára a batátát, majd törjük össze.
- Öntsük a tört burgonyához a liszteket és a keményítőt, de csak annyit, hogy a gombócok még tojás nélkül is jól formázhatóak legyenek.
- Üssünk a tésztához tojást, ezzel a gombóc állaga biztosabb lesz!
- Az ízesített szilvaszemekkel töltsük meg a tenyérnyi tésztalapokat és formázzunk belőlük gombócot.
- Forró és lobogó vízbe – egy tk. zsiradékkal – dobjuk bele a gombócokat és addig főzzük, amíg fel nem jönnek azok a víz tetejére.
- Pirítsuk meg forró zsiradékon a prézlinek valót.
- A gombócokat a vízből kivéve és jól lecsepegtetve forgassuk meg a pirított prézliben.