Hozzávalók:
- 2 kg alma
- 1 fürt szőlő vagy mazsola
- 5 dl gari
- 2.5 dl víz
- 10 db M-es tojás
- 20 dkg darált mák
- 2 ek. tápióka
- Eritrit és stevia; porított is
- Mézecskalács fűszerkeverék és további gyömbér por, valamint őrölt fahéj
- Csipetnyi só
- Citromlé
- Bor vagy konjac – gyűszűnyi
- Zsír – libazsír vagy kókuszzsír
Elkészítés:
- A garit öntsük össze a vízzel és alaposan keverjük át, majd üssünk hozzá 6 db tojás ságáját és keverjük tovább.
- Ízlés szerint fűszerezzük xukorral, fahéjjal, gyömbérrel, mézecskalács keverékkel, sóval, …, végül tegyünk egy lapos ek. libazsírt is a masszához.
- Papírral béleljünk ki egy nagy mély tepsit és vékonyan kenjük ki pl. libazsírral is.
- 2 kg hámozott és apróra vágott vagy reszelt almát és fél citrom levét keverjük hozzá az alaptésztához.
- A masszát szorosan egyengessük a tepsibe.
- A darált mákot keverjük ki édesítővel, szesszel és 4 db tojás sárgájával, szőlőszemekkel vagy mazsolával, majd halmozzuk és egyengessük el az alapmassza tetején.
- A tojások fehérjét evőkanálnyi citromlé és ízlés szerinti xukor hozzáadásával verjük fel kemény habbá és óvatosan keverjük el tápiókával. A fehérjét terítsük a sütemény tetejére.
- Melegítsük fel a sütőt 200 fokra, majd kb. 10 perc elteltével vegyük vissza a legalsó hőfokra – kb. 140-re.
- Tegyük be a pitét a sütőbe és 20 perc alatt süssük készre.
- A sütit vágjuk fel kockákra és szórjuk meg porxukorral.