Hozzávalók:
A tésztához
- 5 dl tápióka gyöngy
- 7 dl magtej – pl. mandulatej, de bármely másik tej is megfelelő
- A tej zsírossága növelhető pl. 10 dkg ír vajjal, vagy 10 dkg ghee-vel, vagy 1 dl tejszínnel, vagy 5 dkg kókuzszsírral.
- 10 dkg mazsola
- 6 db tojás
- 1-2 maroknyi apróra tört dióbél xukorban pirítva
- 2-3 ek. eritrit, vagy több – ízlés szerint
- 1 közepes citrom leve
Grillázs + fekete csoki
- Kb. 20 dkg dióbél
- 4-5 ek. eritrit
- 5 dkg apróra tört 90%-os csokoládé
Elkészítés:
- A dióbelet forgassuk xukorba és állandó keverés mellett pirítsuk meg.
- Amikor a pirítás kész, akkor emeljük ki a xukros diót tányérra, mert a xukor a dióval össze fog dermedni. A csokit apróra törve csak akkor keverjük hozzá, amikor kihűlt.
- A tápióka gyöngyöt és a magtejet öntsük össze és állandó keverés mellet kis lángon főzzünk „tejebgrízt”.
- A tejbegrízt ízlés szerint édesítsük, keverjünk bele eritritet, mazsolát és a grillázs dió egy részét, majd hagyjuk kihülni és üssünk hozzá 6 db tojás sárgáját.
- A tojások fehérjét xukor és a citromlé hozzáadásával verjük fel kemény habbá. A habot keverjük el a tápiókás masszával és egyengessük egy zsírpapírral bélelt mély tepsibe.
- Előmelegített sütőben – 160 fokra visszavett hőfok mellett – kb. 45. perc alatt süssük meg lassan a tésztát.
- Amikor kész a lepény, a tetejét szórjuk meg csokis grillázzsal.