Hozzávalók:
- 5 dl tápióka gyöngy
- 7.5 dl magtej – pl. mandulatej, de lehet kókusz, zab, kesu is
- Cassava gari 2.5 dl
- 10 db M-es tojás
- 20-25 dkg tisztított és apróra tört dió
- 20 dkg őrölt mák
- 1 kg alma
- Citromlé
- Eritrit és stevia – ízlés szerinti mennyiségben
- Rétegenként 1 evókanál olíva olaj vagy olvasztott vaj
Elkészítés:
- A tápióka gyöngyöt hozzáadott steviával a magtejben puhára főzzük úgy, hogy a tejet elfője. Főzés után tegyük félre kihűlni.
- Készítsük elő az apróra tört dióbelet, az őrölt mákot és pucoljunk meg 1 kg – lehetőleg porhanyós húsú almát.
- 1 réteghez: 2 dl garit keverjünk össze 2 db tojás sárgájával és annyi vízzel, hogy formázható massza legyen az eredmény; adjunk hozzá kevés zsiradékot.
- 2. réteghez: A megfőtt és kihűlt tápióka gyöngy első harmadához keverjük hozzá a tört diót és a keverékhez adjunk hozzá steviát vagy eritritet, továbbá 2 db M-es tojás sárgáját; adjunk hozzá kevés zsiradékot.
- 3. réteghez: A megfőtt és kihűlt tápióka gyöngy második harmadához keverjük hozzá az almát és az egészet alaposan – stevia vagy eritrit, továbbá citromlé hozzáadása mellett – törjük össze és keverjünk a masszába 2 db tojás sárgáját; adjunk hozzá kevés zsiradékot.
- 4. réteghez: A megfőtt és kihűt tápióka gyöngy harmadik harmadához keverjük hozzá az őrölt mákot – stevia vagy eritrit, valamint citromlé hozzáadásával -, és keverjük a masszában 2 db tojás sárgáját; adjunk hozzá kevés zsiradékot.
- 5. réteghez: A gyűjtött tojásfehérjét hozzáadott citromlével és eritrittel keverve verjük fel kemény habbá.
A sütemény összeállítása, majd sütése:
- Béleljünk ki egy nagy mély sütőedényt zsírpapírral.
- Terítsük el a sütemény alján a garis 1. réteget.
- Erre halmozzuk rá, majd egyengessük el a diós 2. réteget.
- A 3.réteg: az almás következik.
- A mákos réteget az eddigiek tetején kenjük szét – 4. réteg.
- A kemény habbá felvert citromos-édes tojáshabbal terítsük be az egész süteményt. – 5. réteg
- A 200 fokra előmelegített sütőbe tegyük be a flódnit és vegyük vissza a lángot minimumra. Szárítva sütjük 1 óra hosszat a süteményt.
- A flódnit hagyjuk kihűlni, mert igazán kihűlve fog összeállni!
- A süti tetejét szórjuk meg őrölt eritrittel.