Hozzávalók:
- Kb. 1 kg paszternák főtt „krumplinak”, krumplis kenyérnek és krumplilángosnak
- 3 db tojás
- 25 dkg mandulaliszt
- Ha a tészta túl folyós lenne ki lehet egészíteni szezámliszttel vagy kókuszliszttel (éppen, ami otthon van)
- Só, esetleg őrölt bors, esetleg fokhagyma, és lehet egyéb fűszerekkel kísérletezni
Elkészítés:
- A puhára főtt és krumplinyomóval összetört paszternákból 3-4 evőkanálnyit tegyél egy tálba
- Üss rá 3 db egész tojás, és jól keverd el
- Ehhez a masszához add hozzá a mandulalisztet és a kiegészítő szezám- vagy kókuszlisztet
- Ízlés szerint tegyél a tésztába fűszereket – a paszternák alapvetően édes, tehát úgy gondolom, hogy illik hozzá a só, bors és kevés fokhagyma
- Kanalazd, majd simítsd el a tésztát egy szilikonos vagy egy sütőpapírral kibélelt formába
- Előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt megsül a kenyér
Übersetzer: Beatrix Nagy
Nostalgie-Kartoffelbrot
ein Rezept von BB
Zutaten:
- ca. 1 kg Pastinaken (2-3 Stück)
- Wasser
- 3 Eier
- 25 dkg gemahlene Mandeln
- Wenn der Teig zu flüssig ist, kann man noch etwas gemahlene Sesamsamen oder gemahlene Kokosraspeln zugeben.
- Salz, eventuell gemahlener Pfeffer, Knoblauch (Man kann auch andere Gewürzen dazugeben.)
Zubereitung:
- Die Pastinaken werden gewaschen, gut geschält. Pastinaken in einen Topf geben und in Wasser weich kochen.
- Das Wasser abgießen und die Pastinaken werden zerschlagen. 3-4 Esslöffel zerschlagte Pastinaken, 3 Eier werden gut gemischt.
- Dazu werden gemahlene Mandeln, gemahlene Sesamsamen oder Kokosnuss gegeben.
- Gewürze werden nach Geschmack dazugegeben – die Pastinaken sind süß, also besonders Salz, Pfeffer und etwas Knoblauch passt zu den Pastinaken.
- Den Teig wird in eine mit Backpapier belegte Backform oder in eine Silikonbackform gelegt.
- Im vorgeheizten Ofen etwa 20 Minuten backen.
Szerintetek ha éppen nem kapható paszternák, akkor milyen más züldséggel lehet ezt a kenyeret megsütn?
Zeller esetleg fehérrépa működhet?
Kedves Andrea!
Előfőzött sütőtökkel, vagy szintén előfőzött sárgarépával– céklával lehetne sütni. A cél egyébként a tészta lazítása. A zellernek és a fehérrépának ebben az esetben kellemetlen, markáns íze lenne. A felsorolt zöldségek viszont mind édeskések. Nyugodtan használd őket. BB
Sziasztok! A magyar receptben 1 kg paszternák szerepel, a németben 25 deka. Akkor most mennyi kell bele?
Kedves Gergely! Jogos a felvetés:-D Valóban a német receptben el lett írva a súly. Nagyon köszi, hogy szóltál. Gondolj bele, hogy a leírt mennyiséghez 25 dkg nagyon kevés lenne, hiszen a paszternák elég „súlyos” zöldség. Még egyszer köszönöm. BB
Szia BB!
Szeretném elkészíteni ezt a kenyeret, de nem merek nekifogni. 🙁
Valahogy úgy értelmezem a receptből, hogy 1 kg főtt paszternáknákból csak „3-4 evőkanálnyit” kell felhasználni.
A többi nem kell bele?
Még kezdő vagyok…úgyhogy bocsánat ha bugyutának tűnik a kérdés! 🙂
Kedves Ildi, Jól értelmezted a receptet. Azért írtam egy kg paszternák főzését, mert 2-3 evőkanálnyit nem lehet megfőzni. Persze esetleg egy szál répát?! Az 1 kg-ot pl. paszternák pürének lehet felhasználni – krumplipüré helyett. Sok sikert a sütéshez. BB
Köszönöm…nekifutok! 🙂