Nosztalgia – „Krumplis” kenyér paszternákkal

Hozzávalók:

  • Kb. 1 kg paszternák főtt „krumplinak”, krumplis kenyérnek és krumplilángosnak
  • 3 db tojás
  • 25 dkg mandulaliszt
  • Ha a tészta túl folyós lenne ki lehet egészíteni szezámliszttel vagy kókuszliszttel (éppen, ami otthon van)
  • Só, esetleg őrölt bors, esetleg fokhagyma, és lehet egyéb fűszerekkel kísérletezni

Elkészítés:

  • A puhára főtt és krumplinyomóval összetört paszternákból 3-4 evőkanálnyit tegyél egy tálba
  • Üss rá 3 db egész tojás, és jól keverd el
  • Ehhez a masszához add hozzá a mandulalisztet és a kiegészítő szezám- vagy kókuszlisztet
  • Ízlés szerint tegyél a tésztába fűszereket – a paszternák alapvetően édes, tehát úgy gondolom, hogy illik hozzá a só, bors és kevés fokhagyma
  • Kanalazd, majd simítsd el a tésztát egy szilikonos vagy egy sütőpapírral kibélelt formába
  • Előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt megsül a kenyér

Übersetzer: Beatrix Nagy

Nostalgie-Kartoffelbrot

ein Rezept von BB

Zutaten:

  • ca. 1 kg Pastinaken (2-3 Stück)
  • Wasser
  • 3 Eier
  • 25 dkg gemahlene Mandeln
  • Wenn der Teig zu flüssig ist, kann man noch etwas gemahlene Sesamsamen oder gemahlene Kokosraspeln zugeben.
  • Salz, eventuell gemahlener Pfeffer, Knoblauch (Man kann auch andere Gewürzen dazugeben.)

Zubereitung:

  • Die Pastinaken werden gewaschen, gut geschält. Pastinaken in einen Topf geben und in Wasser weich kochen.
  • Das Wasser abgießen und die Pastinaken werden zerschlagen. 3-4 Esslöffel zerschlagte Pastinaken, 3 Eier werden gut gemischt.
  • Dazu werden gemahlene Mandeln, gemahlene Sesamsamen oder Kokosnuss gegeben.
  • Gewürze werden nach Geschmack dazugegeben – die Pastinaken sind süß, also besonders Salz, Pfeffer und etwas Knoblauch passt zu den Pastinaken.
  • Den Teig wird in eine mit Backpapier belegte Backform oder in eine Silikonbackform gelegt.
  • Im vorgeheizten Ofen etwa 20 Minuten backen.
Print Friendly, PDF & Email

7 thoughts on “Nosztalgia – „Krumplis” kenyér paszternákkal”

  1. Szerintetek ha éppen nem kapható paszternák, akkor milyen más züldséggel lehet ezt a kenyeret megsütn?
    Zeller esetleg fehérrépa működhet?

    1. Kedves Andrea!
      Előfőzött sütőtökkel, vagy szintén előfőzött sárgarépával– céklával lehetne sütni. A cél egyébként a tészta lazítása. A zellernek és a fehérrépának ebben az esetben kellemetlen, markáns íze lenne. A felsorolt zöldségek viszont mind édeskések. Nyugodtan használd őket. BB

    1. Kedves Gergely! Jogos a felvetés:-D Valóban a német receptben el lett írva a súly. Nagyon köszi, hogy szóltál. Gondolj bele, hogy a leírt mennyiséghez 25 dkg nagyon kevés lenne, hiszen a paszternák elég „súlyos” zöldség. Még egyszer köszönöm. BB

  2. Szia BB!
    Szeretném elkészíteni ezt a kenyeret, de nem merek nekifogni. 🙁
    Valahogy úgy értelmezem a receptből, hogy 1 kg főtt paszternáknákból csak „3-4 evőkanálnyit” kell felhasználni.
    A többi nem kell bele?

    Még kezdő vagyok…úgyhogy bocsánat ha bugyutának tűnik a kérdés! 🙂

    1. Kedves Ildi, Jól értelmezted a receptet. Azért írtam egy kg paszternák főzését, mert 2-3 evőkanálnyit nem lehet megfőzni. Persze esetleg egy szál répát?! Az 1 kg-ot pl. paszternák pürének lehet felhasználni – krumplipüré helyett. Sok sikert a sütéshez. BB

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.