Amerikai sütőtöktorta (Pumpkin pie)

Hozzávalók:

  • 20 dkg őrölt mandula vagy őrölt dió
  • 1 teáskanál só
  • 5 dkg ghee
  • Néhány kanál víz
  • Két csészényi sütőtök főzve és pürésítve
  • Paleolit édesítő (stevia vagy xilytol), vagy a TED szerint megengedett valamilyen szirup, ami glükozzá válik, vagy méz
  • Só, szerecsendió, szegfűszeg, fahéj, gyömbér – mindegyikből késhegynyi
  • 3 tojás habosra keverve
  • 2-3 evőkanál kókusztej, a tejszínhab helyett, díszítéshez

Elkészítés:

  • Az őrölt mandulát, a sütőport, a gheet, pici sót és édesítőt és a vizet gyúrd tésztává
  • A tésztát egy tortaformába lapogasd úgy, hogy a forma oldalán is legyen tészta (az amerikai képeken porcelán tálakat látok; nekem csak egy peremes kerek piskótaformám van itthon, de ebben is sikeres volt a művelet)
  • A tökpürét, az édesítőt, pici sót, a fűszereket, a jól elkevert tojásokat keverd össze a sütőtök-pürével, és öntsd a tésztára
  • A tortát az előmelegített sütőben kb. 25-30 percig süsd

Ezt a tészta és sütőtök-keverék mennyiséget lehet kisebb és mélyebb formában is sütni, de akkor biztosan hosszabb sütési időre lesz szükség, hogy a torta átsüljön!

Díszítés:

  • Díszítésként a tortát – az eredeti tejszínhab helyett – a thaiföldi selymes állagú (kék dobozos) kókusztej tejszínes részével locsold meg!
  • Másik lehetőség, ha csokimázat készítesz, és azzal vagy az egész tortát bevonod, vagy csíkokban rácsorgatod!

A kép a Google images-ről való.

Print Friendly, PDF & Email

5 thoughts on “Amerikai sütőtöktorta (Pumpkin pie)”

  1. megsütöttem most a tortát, de nekem nagyon lágy a teteje, kanalazható a püré. Szerintem nem lesz szeletelhető. Vagy ha kihűl megdermed??

  2. Kedves Dóri!
    Ezt a receptet egy évvel ezelőtt én alkottam. Az idén nem sütöttem meg. Emlékszem, hogy nem volt lágy a teteje.
    – Talán azért lett lágy, mert a tojások, melyeket használtál nagyobbak voltak?! – ha a kikeveréskor túl híg a töltelék, akkor nyugodtan hozzá lehet tenni valamennyi őrölt magot.
    – Lehet, hogy tovább kellett volna sütnöd?! A receptben leírtam az én tapasztalatomat, de Te vagy ott az aktuális sütésnél, tehát neked kell a sütemény állagát ellenőrizned.
    – Egyébként hűtőben valószínűleg megdermed.

    Tudom, hogy csak félig foglak megvigasztalni, de néha még rutinos szakács is elront dolgokat. Nem tudom, hogy Te rutinos vagy kezdő vagy?! Mindenesetre rengeteg tapasztalatra van szükség, és némelykor kell egy kis kreatív bátorság!

    Sok sikert a konyhában is. BB

    1. Kedves BB!

      Köszönöm a válaszod, paleoban még csak kísérletezek:)
      Végül úgy döntöttem sütöm még, még egyszer annyi ideig, így jó lett. Valószínű sokkal több tök lehetett benne.

  3. Az első paleolit szülinapi tortát szeretnám megsütni a kisfiamnak.Február 1-én lesz 1 éves, de sehol nem találok neki szülinapi babatorta receptet ami paleolit lenne.Sütőtökből vagy spenótból és almából vagy miből lehet finom első szülinapi tortát sütni kisbabának?

    1. Kedves Aranka! Jó ötlet a sütőtök, írd be a keresőbe a sütőtök szót. Nem régen készült egy színtiszta sütőtökös rolád – egy egy évesnek – tökéletes lesz! Márta

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.