Gyümölcsíz – pl. paleocsintához

A receptet Reni küldte 2011 márciusában

Hozzávalók:

  • Colene kókuszlisztes palacsintáját használta Reni, de bármely paleocsinta receptet felhasználhatod – lásd a külön recepteket!
  • Mélyhűtött gyümölcs kb. 25 dkg- pl. erdei gyümölcsök, magozott megy, ribizli, málna, eper, szeder stb.
  • Stevia vagy xukor
  • 3-4 db zselatinlap

Amennyiben a főzött lekvár helyett gyümölcsvelőt (a gyümölcsöt csak 40 fokig hevíted) és hozzá adsz valamilyen paleo édesítőt, akkor a gyümölcs 100% paleo marad. Főzés miatt a lekvár gyorsan felszívódó szénhidráttá válik! Willson bejegyzését idéztem, mellyel egyet értek

Elkészítés:

  • A mirelit gyümölcsöt (a képen ribizlit látsz!) kis lángon – állandó keverés mellett – felengedjük (nem kell víz bele, mert levet fog ereszteni)
  • Ízlés szerint édesítjük
  • A zselatinlapokat áztassuk hideg vízben, majd pedig, ha a gyümölcs felengedett, akkor tegyük bele, és keverjük el a gyümölccsel; főzzük a gyümölcsöt rottyanásig
  • A paleocsintákat kenjük meg a gyümölcsízzel
  • Lehet tenni a tetejére még paleo tejszínhabot is (lásd külön receptben)

Print Friendly, PDF & Email

7 thoughts on “Gyümölcsíz – pl. paleocsintához”

  1. A főzött gyümölcsíz NEM paleo !!! ( a 100%-al nem értek egyet!)
    Miért nem teszel bele gyümölcsvelőt? Azt a mirelitből is biztonsággal tudsz készíteni, ha csak 40 fokig melegíted. Langyos is, élő is, finomabb is. Ha főzött gyümölcsízt tennél bele, akkor vedd elő a télire eltett dzsemek valamelyikét. Jóval olcsóbban jössz ki! Minek a mirelitet elrontani?????

  2. Még egy: csak hogy tisztázzuk! Többek téveszméje, hogy a mirelit ugyanolyan ártalmas, mint a főzés. Ez nem igaz! A mélyhűtés során valóban megsérül a sejtmembrán (a táguló jégkristályok kiszúrják) és romlik a növény belső struktúrája, de az enzimrendszere ép marad és lassítja a felszívódást. Míg a főzés során már 40-60 fokon elpusztulnak az enzimek és a magas cukortartalmú gyümölcs finomított szénhidrátként jelenik meg a táplálékban. Még akkor is, ha nem adunk hozzá egy pici cukrot se! A cukor nélkül felfőzött lekvárok sem paleo-k emiatt. Legyen az akármilyen igazi, minőségi, falusi, bio… stb stb.

  3. Szia BB. lenne egy par kerdesem a gyümölcsökkel ! Tehat ha a megmelegitet gyümi 40 fok felet mar nem paleo akkor mar nem ertem az egeszet ? Több mint 100 sütemeny van a web oldaladon es sok gyümölcsös , de hiszen ezeket is 40 fok fölett sütöd meg akkor az hogyan lehet meg paleo ? Ha jol ertem ha a gyümi 40 fok föle melegitjük akkor mar nem paleo.
    Nekem mar igy nagyon gyanus az egesz paleo !!!
    Mezei Elmira oldalan is van süti megyszosszal es az is 40 fok fölött van fözve megis paleo recept ! Hogy lehet ez ? Ezek szerint törölhetjük az összes gyümölcs sütiket a 100% listarol !

    Mi a velemenyed ?

    1. Szia! Nem kell, hogy számodra gyanús legyen a paleo. Éppen a „lekvár-kérdés” miatt is csináltam (de csak kb. 7 hónapja) egy olyan kategóriát, hogy „Nagyrészt paleo”. A különféle paleos irányzatok alapján lekvár kérdésben, az édes burgonya kérdésében, a paradicsom-félék fogyasztásának kérdésében – a felsorolt ételek vonatkozásában – viták folynak. Az utóbbi idők lekvárral kapcsolatos eszmecseréje – Gábor blogján, Elmírával is folytattam egy jóindulatú vitát (Elmíra oldalán olvashatod!) – arra a következtetésre juttattak, hogy a lekvár; fogyasztásában mértékletesnek kell lenni. Beidézek neked ide a lefolyt „lekváros” társalgást. Egyébként a blogomon abban még hiányosság van, hogy a régebbi receptek megjelölése még nem lett következetesen kijavítva, vagy a Paleolihletre átrakva. A magam részéről Willson véleményét fogadom el, és igyekszem következetesen ehhez a véleményhez alkalmazkodni. A régi recepteket, amikor a kezem ügyébe kerülnek, akkor módosítom.

      Idézet:
      117. BB boldogbuldog
      2011. 01. 02. 18:49
      Kedves Gábor és más hozzáértők!
      Egy receptem kapcsán felmerült a kérdés: Létezik vagy nem létezik paleo lekvár?! A gyümölcs a főzés során olyan „bomlási” folyamatokon mehet keresztül, hogy a továbbiakban már káros hatású lehet? Én a paleo lekvárt úgy képzelem el, hogy a főzött gyümölcshöz steviát vagy nyírfacukrot adunk. Várom a véleményeket.

      118. Mineralwasser
      2011. 01. 02. 21:56
      117. BB boldogbuldog
      Azt nem tudom, milyen bomlási folyamatok mennek a főzéskor végbe, de talán nem is ez a fő probléma. Ami azt illeti, a lekvár elég tömény ahhoz, hogy ne legyen igazán paleo. Ugyanaz van vele, mint a gyümölcslével: koncentráltan gyorsan felszívódó szénhidrát. Persze, nyilván van különbség aközött a lekvár között, amibe még egy kiló cukrot is belefőztek, meg aközött, ami natúr vagy steviával/xilittel készül. Úgy tudnám elképzelni, kis mennyiségben kompromisszum lehet a paleóban. De nem rendszeres fogyasztásra.
      Ugyanez pl az aszalt gyümölcsökre is áll. Én lekvárt és aszalt gyümiket néha eszem, de pl gyümölcslével nem terhelem magam. Viszont olyankor mindig megjegyzem magamban, hogy na, ma is adtam egy pofont a paleónak.
      Általános elvként talán meg lehetne magunknak fogalmazni, hogy minden édesből (lekvár, gyümölcs, édesítőszerből túl sok, pl sütik leszórása) kerüljük a túl sokat. Akkor is, ha alapanyagában paleonak számít.

      119. Alexandra
      2011. 01. 02. 22:47
      117. BB boldogbuldog
      Nem gondolom, hogy a főzés során a gyümölcs káros hatású lenne.
      Ott van a szilvalekvár, amit cukor nélkül is el lehet készíteni, mert elegendő pektin van benne és nagyon sok jótékony hatása van.
      Ugyanakkor egyetértek MW-rel, hogy a mennyiség a lényeg és az édes ízt kell csökkenteni.
      A lekvár csak annyira nem paleo, amennyire az sem, ha a xilitet cukor mennyiségben használja valaki.
      megjegyzésem: ez itt a nagy tévedés!!!!: -Anna

      121. willson
      2011. 01. 03. 0:13
      118. Mineralwasser
      Én elmondom neked is. Hatvan fok fölött elbomlanak az enzimek, amik egyébként segítik feldolgozni a szervezetünknek a gyümölcsöket. Ezért vagy sem, de a gyümölcscukor kiszabadul az egyéb kötöttségeitől és semmi sem ment meg azoktól a káros hatásaitól, amiket te is írtál.
      Ez a cukor nélkül főzött szilvalekvárra is érvényes!
      Valamikor én úgy tanultam, hogy a gyümölcsöket csak nyersen szabad fogyasztani, egyébként ártalmasak.

      122. szakesz
      2011. 01. 03. 8:25
      118. Mineralwasser
      Szerintem a sok xyilt még mindig jobb, mint a sok lekvár, mert akármennyire nem teszünk plusz édesítést a lekvárba, annak gyorsabban szívódik fel a cukortartalma. Ettől függetlenül törekszem minden édes ízt minimalizálni – szerencsére nem is vagyok édesszájú, de a család igen. Az édes ízről teljesen jól le lehet szokni néhány hét alatt (de állítom, hogy visszaszokni még könnyebb!).

      123. BB boldogbuldog
      2011. 01. 03. 8:28
      Köszönöm a lekváros hozzászólásokat. Összefoglalva: Fő a mértékletesség, és mondjuk a lekvár – félpaleo?!

      408. descalcez
      2011. 01. 10. 20:18
      380. VIMA, 383. Macskacicó
      Tömény fruktóz kajálása helyett inkább számoljatok!

  4. Köszönöm kedves BB.

    Most mar csak arra varok hogy valaki megvitassa a zöldsegek 40 fok felett melegitve sem paleo mert azok is „bomlasi” folyamatokon mennek keresztül !
    A vegen kiderül hogy csakis a nyers zöldsegek es gyümölcsök paleok ! Ha igy lessz atterhetünk a nyes kosztra.

    Üdv.Nate.

    1. Kedves Nate!
      A zöldségek éppen, hogy főzve fogyaszthatók jobb hatásfokkal:-)) Egyébként próbáld úgy szemlélni a paleot, hogy nem „Szentírás”:-)) -, de tényleg. Különféle irányzatok vannak. Ha valaki már akár csak 80-90%-ban áttér a paleo táplálkozásra, már akkor nagyon sokat tett az egészségéért. 100% paleo esetében pedig körbe kell járni a témát, hogy neki személy szerint mi a legfontosabb. A paleo táplálkozást akár a betegségek vonatkozásában lehetne tovább élezni – pl. a pajzsmirigyeseknek nem jók a keresztes virágúak, a paprika, a paradicsom, a glutén. Én pajzsmirigyesként mégis teszek ez irányban némi kompromisszumot. A paleot nem egy diktátumként kell végrehajtani, hanem érdemes utánaolvasni, és személyre szabottan a diétát finomítani. Aki nem cukorbeteg, a szervezet fiatal, jók a génjei, az már miért ne ehetne mértékkel lekvárt. Elmíra pl. egy egyszemélyes kísérletben a főzött gyümölcs felszívódásának gyorsaságát vizsgálta. Ő arra a következtetésre jutott, hogy ő bizony használja a paleo lekvárokat. Én inkább kerülöm, és az indokaimat felsorakoztatom, hogy miért. Ettől még nem bűn használni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.