Túrázás

A (nem teljes) idézet a www.baraka.hu oldalról valók

A gyalogtúrák osztályozása

1. fokozat *

Nagyobb séták, vagy nagyon könnyű túrák, melyek időtartama általában 1-2 óra. Mivel nincsenek komoly szintemelkedések és a távolság is elenyésző, ezért ezeket a túrákat mindenki könnyedén teljesítheti. Az 1*-os túrák nehézsége egy nagyobb itthoni bevásárlásnak vagy egy kiadós kutyasétáltatásnak felel meg. Ilyen túra szinte minden utunkon nap mint nap előfordul.

2. fokozat **

Könnyű túra, melynek időtartama 2-4 óra. Szinte bárki teljesíthet egy 2*-os túrát, ami általában kellemes fáradtságérzetet okoz. A szintemelkedések és a távolságok nem jelentősek, így az ilyen nehézségű túrákat a kevésbé gyakorlott túrázók, idősebbek és gyerekek is élvezhetik. Az útvonalak jól járható ösvényeken vezetnek, amik semmilyen nehézséget nem tartogatnak.

3. fokozat ***

Közepes túra, melynek időtartama 4-6 óra. Minden egészséges ember számára teljesíthető, de el lehet fáradni. A gyalogtúrákra általában csak egy kishátizsákot kell magunkkal vinni. Ha aktív életmódot követsz, időnként szoktál túrázni és/vagy sportolni, akkor nem érhet semmilyen meglepetés egy 3*-os túrán. Ha valaki íróasztal mellől indul el, és jóideje nem mozgott már semmit, akkor is végig tud járni egy ilyen nehézségű túrát, de el fog fáradni. A terep általában könnyű, nincsenek túlzottan meredek, sziklás vagy technikás szakaszok. A szintemelkedések 1000 m alatt maradnak és a távolságok sem nagyobbak 20 km-nél. Ha több hasonló nehézségű túra van egymást követő napokon, akkor ezeket persze egyre nehezebbnek érezhetjük.

4. fokozat ****

Közepesen nehéz túra, melynek időtartama 6-10 óra lehet és általában a szintemelkedés és/vagy a távolság is jelentős. Követelmény a szédülésmentesség, a magabiztos mozgáskoordináció, a túrázási tapasztalat, egészséges szervezet és sportos erőnlét. Előny, ha jártál már magashegységben vagy egész napos, fárasztó hazai túrákon. Egy-egy 4*-os túrát kellő kitartással átlagos teljesítőképességű emberek is végig tudnak járni, de el fognak fáradni. Némely túra esetén bizonyos helyzetekben a kezünket is használni kell, ha a terep egy rövid szakaszon ezt megkívánja.  Ilyen nehézségű túrákkal elsősorban a komoly magashegységekben találkozhatsz, például az Alpokban, a Pireneusokban, Korzikán, a Magas-Atlaszban vagy az Andokban. Sok Himalájai túra is 4* nehézségű.

5. fokozat *****

Nehéz túra, csak jó fizikai és szellemi állapotú, gyakorlott túrázóknak. A gyalogtúrák vagy nagyon hosszúak jelentős szintemelkedéssel, vagy a nagy tengerszint feletti magasság okozta alacsony oxigénszint miatt fárasztó a túra, de az is előfordulhat, hogy kitett, technikás szakaszokon vezet az útvonal, ahol gyakran kell a kezünket használni. Egyes 5*-os túráknál a hátizsákunkat is magunkkal kell vinnünk, a gyaloglást pedig olykor hó is nehezítheti. Ezekhez a túrákhoz sportos életmód, kellő kitartás és túrázási tapasztalat szükséges. Jelentős előnyt jelent, ha nem először indulsz magashegységbe. 5*-os túrák például a Himalája 4-5000 m körüli régiójában vannak (Nepál, Ladakh), de a nagy magasság miatt a Kilimandzsáró csúcsának elérése is ide tartozik. Fogarasi Havasok, Mont’Blanc szintén ebbe a kategóriába tartoznak.

Cooper-teszt

Ha igazán egzakt eredményt szeretnél kapni az aktuális fizikai teljesítőképességedről, akkor csináld meg a Cooper-tesztet! 12 percig kell futnod, úsznod vagy kerékpároznod, majd megmérned a megtett távot. Az eredményt behelyettesítve egy táblázatba, máris megkapod az értékelést, amit rögtön összehasonlíthatsz a gyalogtúrák csillag szerinti nehézségével.

Print Friendly, PDF & Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.