Mikulás keksz – Gesztenyés-mandulás és mákos

Mikulásra csillagok – Google

Hozzávalók:

  • 10 dkg natúr gesztenye massza
  • 20 dkg darált mandula
    1 bögre lenmagpehely + 1 bögre langyos víz
  • A tészta egy részébe 2 kanál őrölt mákot is tehetsz, ha mák ízűt is szeretnél
  • Stevia vagy xukor, pici só
  • Porxukor
  • Karácsonyi ízekhez és illatokhoz: fahéj, szegfűszeg, reszelt naracshéj, reszelt citromhéj, ánizs, vanília (mindezekből ízlés szerint) – lehet  készen vett Mézeskalács keverék is!

Elkészítés:

  • A lenmagpelyhet áztasd be langyos vízbe, és hagyd legalább 1 órát állni
  • A lenmagpelyhet keverd össze 20 dkg darált mandulával*, 10 dkg natúr gesztenye masszával, steviával vagy xukorral és a karácsonyi fűszerekkel
  • Egy tepsit boríts be zsírpapírral
  • A tésztával töltsd meg a Mikulásra való formákat, mely lehet változatos, de lehet akár csak csillag is, mint amit a képen látsz
  • A sütőben kb. 20 perc alatt sülnek meg a figurák – Vigyázz, ne szárítsd ki a tésztát túlságosan! – akkor van kész, amikor a tésztának „aranyos” színe kezd lenni
  • Kávédarálóban a xukrot őröld porxukorrá, és ezzel szórd be a figurákat

Megjegyzés:

  • Főzhetsz kakaóból + ghee-ből, vajból + xukorból máznak valót, vagy egy kis vízben felolvaszthatsz étcsokoládét is, és a formákat ebbe mártogathatod vagy bevonhatod
  • A csokis figurákat mandulaforgáccsal díszítheted vagy tört dióval, mogyoróval és ezt leöntheted a kakaós-vajas-xukros mázzal és úgy sütöd meg!

*Ez egy 4 évvel ezelőtti recept, amikor még nem létezett mandulaliszt; természetesen lisztet is használhatsz!

Print Friendly, PDF & Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.