Hozzávalók:
- 10 dkg natúr gesztenye massza
- 20 dkg darált mandula
1 bögre lenmagpehely + 1 bögre langyos víz - A tészta egy részébe 2 kanál őrölt mákot is tehetsz, ha mák ízűt is szeretnél
- Stevia vagy xukor, pici só
- Porxukor
- Karácsonyi ízekhez és illatokhoz: fahéj, szegfűszeg, reszelt naracshéj, reszelt citromhéj, ánizs, vanília (mindezekből ízlés szerint) – lehet készen vett Mézeskalács keverék is!
Elkészítés:
- A lenmagpelyhet áztasd be langyos vízbe, és hagyd legalább 1 órát állni
- A lenmagpelyhet keverd össze 20 dkg darált mandulával*, 10 dkg natúr gesztenye masszával, steviával vagy xukorral és a karácsonyi fűszerekkel
- Egy tepsit boríts be zsírpapírral
- A tésztával töltsd meg a Mikulásra való formákat, mely lehet változatos, de lehet akár csak csillag is, mint amit a képen látsz
- A sütőben kb. 20 perc alatt sülnek meg a figurák – Vigyázz, ne szárítsd ki a tésztát túlságosan! – akkor van kész, amikor a tésztának „aranyos” színe kezd lenni
- Kávédarálóban a xukrot őröld porxukorrá, és ezzel szórd be a figurákat
Megjegyzés:
- Főzhetsz kakaóból + ghee-ből, vajból + xukorból máznak valót, vagy egy kis vízben felolvaszthatsz étcsokoládét is, és a formákat ebbe mártogathatod vagy bevonhatod
- A csokis figurákat mandulaforgáccsal díszítheted vagy tört dióval, mogyoróval és ezt leöntheted a kakaós-vajas-xukros mázzal és úgy sütöd meg!
*Ez egy 4 évvel ezelőtti recept, amikor még nem létezett mandulaliszt; természetesen lisztet is használhatsz!