Napoleon krémes

Napoleon krémes – Google

Hozzávalók:

Tészta

  • 6 tojás
  • 10 evőkanál fehér színű magliszt – a kókuszliszt csak keverve mással; TED-ben őrölt mandulával!
  • Pici só
  • 0,5 evőkanál xukor vagy TED szerinti szirup, illetve méz
  • Tudatosan hagytam ki a szódabikarbónát, mert most nincs rá szükség

Krém

Banánkrém + Citromos tojáshab

  • 6 tojás
  • Pici só
  • Egy kávéskanálnyi citrom leve
  • 6-8 db érett banán
  • 2 zacskó színtelen tortazselé
  • 1 evőkanál xukor
  • 4 dl kókusztej

Elkészítés:

Piskóta

  • A tojásokat kettéválasztjuk, és a fehérjét pici só és 0,5 evőkanál xukorral kemény habbá verjük
  • A tojáshabba beleforgatjuk a tojások sárgáját
  • A keverékbe részletekben beleforgatjuk a szezámpelyhet és a diólisztet
  • Zsírpapírral egy nagy tepsit kibélelünk, és mintha piskótatekercshez készülne a tészta, a masszát szétterítjük a papíron
  • Előmelegítjük a sütőt, majd kb. 15 perc alatt a piskótát megsütjük
  • Figyeljünk arra, hogy tészta ne égjen meg, ruganyos maradjon, ezért sütés közben nyugodtan nézzünk rá (praktika: Általában nekem bejön, hogy amikor kezdem érezni a sült tészta illatát, mely dió, mogyoró vagy mandula esetében mennyei – a tészta kivehető, megsült!)
  • A tésztát egyforma vékony lapokra vágjuk.

Krém

  • A banánok méretétől függően 6-8 – lehetőleg nagyon érett – banánt tisztítsunk meg, és daraboljuk fel
  • A feldarabolt banánokat vagy villával vagy botmixerrel (robotgéppel) péppé zúzzuk
  • 6 tojás sárgáját egy nagy lábas alján keverjünk el 1 evőkanál xukorral, keverjünk ebbe az alapba 2 zacskó színtelen tortazselét, majd ezt az alapot öntsük fel 4 dl kókusztejjel
  • A banánpépet kanalazzuk bele a tojásos-zselés-kókusztejes alapba
  • Tegyük fel a masszát takarék lángon főni (Vigyázni kell, hogy nehogy odakapjon!!!), és az első pillanattól kezdve folyamatosan keverjük, mindaddig, amíg be nem sűrűsödik
  • A krémet hagyjuk hűlni, és ha van türelmünk, akkor még fél órára – amikor a lábasunk már nem meleg – a hűtőbe is berakhatjuk
  • A 6 tojás fehérjébe csavarjunk bele egy kávéskanálnyi citrom levét, és tegyünk bele egy csipet sót
  • A tojásfehérjéket hosszasan verjük „sziklaszilárd” kemény habbá

Összeállítás

  • A vékony piskótát vágjuk ketté
  • Az egyik piskótalapot tegyük egy nagyobb méretű tálcára
  • A már megdermedt sűrű banánkrémet kenjük a lapra – kb. 1 ujjnyi vastagságú krémet kapunk
  • Második rétegben a citromos tojásfehérje hab kerül a banánkrém tetejére
  • Egyengessük el a krémesünk krémjeit, és emeljük a süti tetejére a pillekönnyű második piskótalapot

Mi kerüljön a tetejére?

  • A xukrot kávédarálóban porxukorrá lehet őrölni, tehát ez került a tetejére – ez teljesen illik a franciakrémeshez is, nem csak a hagyományoshoz
  • Szórhatsz a süti tetejére finomra őrölt diót, mogyorót, mandulát
  • Tedd a sütit 1-2 órára hűtőbe, majd fogyasztáskor vágd fel kockákra

Még egy ötlet:

  • A tojáshabot keverd a banánkrémbe, és akkor egy könnyű krémet fogsz kapni.

Az eredeti Napoleon krémes rétestésztával készül, de ezt paleoban nem tudom kivitelezni!

Print Friendly, PDF & Email

3 thoughts on “Napoleon krémes”

    1. Természetesen a szezámpehely helyettesíthető szezámliszttel, vagy mandula, gesztenye, kókusz pelletekkel. Minden lisztnek megvan a maga sajátossága, ezt kell ismerni. Találsz a lisztekről posztot az oldalon. BB

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.