Hozzávalók:
- 6 tojás
- 10 evőkanál fehér színű magliszt – a kókuszliszt csak keverve mással; TED-ben őrölt mandulával!
- Pici só
- 0,5 evőkanál xukor vagy TED szerinti szirup, illetve méz
- Tudatosan hagytam ki a szódabikarbónát, mert most nincs rá szükség
Krém
Banánkrém + Citromos tojáshab
- 6 tojás
- Pici só
- Egy kávéskanálnyi citrom leve
- 6-8 db érett banán
- 2 zacskó színtelen tortazselé
- 1 evőkanál xukor
- 4 dl kókusztej
Elkészítés:
Piskóta
- A tojásokat kettéválasztjuk, és a fehérjét pici só és 0,5 evőkanál xukorral kemény habbá verjük
- A tojáshabba beleforgatjuk a tojások sárgáját
- A keverékbe részletekben beleforgatjuk a szezámpelyhet és a diólisztet
- Zsírpapírral egy nagy tepsit kibélelünk, és mintha piskótatekercshez készülne a tészta, a masszát szétterítjük a papíron
- Előmelegítjük a sütőt, majd kb. 15 perc alatt a piskótát megsütjük
- Figyeljünk arra, hogy tészta ne égjen meg, ruganyos maradjon, ezért sütés közben nyugodtan nézzünk rá (praktika: Általában nekem bejön, hogy amikor kezdem érezni a sült tészta illatát, mely dió, mogyoró vagy mandula esetében mennyei – a tészta kivehető, megsült!)
- A tésztát egyforma vékony lapokra vágjuk.
Krém
- A banánok méretétől függően 6-8 – lehetőleg nagyon érett – banánt tisztítsunk meg, és daraboljuk fel
- A feldarabolt banánokat vagy villával vagy botmixerrel (robotgéppel) péppé zúzzuk
- 6 tojás sárgáját egy nagy lábas alján keverjünk el 1 evőkanál xukorral, keverjünk ebbe az alapba 2 zacskó színtelen tortazselét, majd ezt az alapot öntsük fel 4 dl kókusztejjel
- A banánpépet kanalazzuk bele a tojásos-zselés-kókusztejes alapba
- Tegyük fel a masszát takarék lángon főni (Vigyázni kell, hogy nehogy odakapjon!!!), és az első pillanattól kezdve folyamatosan keverjük, mindaddig, amíg be nem sűrűsödik
- A krémet hagyjuk hűlni, és ha van türelmünk, akkor még fél órára – amikor a lábasunk már nem meleg – a hűtőbe is berakhatjuk
- A 6 tojás fehérjébe csavarjunk bele egy kávéskanálnyi citrom levét, és tegyünk bele egy csipet sót
- A tojásfehérjéket hosszasan verjük „sziklaszilárd” kemény habbá
Összeállítás
- A vékony piskótát vágjuk ketté
- Az egyik piskótalapot tegyük egy nagyobb méretű tálcára
- A már megdermedt sűrű banánkrémet kenjük a lapra – kb. 1 ujjnyi vastagságú krémet kapunk
- Második rétegben a citromos tojásfehérje hab kerül a banánkrém tetejére
- Egyengessük el a krémesünk krémjeit, és emeljük a süti tetejére a pillekönnyű második piskótalapot
Mi kerüljön a tetejére?
- A xukrot kávédarálóban porxukorrá lehet őrölni, tehát ez került a tetejére – ez teljesen illik a franciakrémeshez is, nem csak a hagyományoshoz
- Szórhatsz a süti tetejére finomra őrölt diót, mogyorót, mandulát
- Tedd a sütit 1-2 órára hűtőbe, majd fogyasztáskor vágd fel kockákra
Még egy ötlet:
- A tojáshabot keverd a banánkrémbe, és akkor egy könnyű krémet fogsz kapni.
Az eredeti Napoleon krémes rétestésztával készül, de ezt paleoban nem tudom kivitelezni!
Kedves BB! Érdeklődnék, hogy a szezámpehely helyettesíthető-e vmivel. Köszi a válszt előre is! Üdv, M Judit
Természetesen a szezámpehely helyettesíthető szezámliszttel, vagy mandula, gesztenye, kókusz pelletekkel. Minden lisztnek megvan a maga sajátossága, ezt kell ismerni. Találsz a lisztekről posztot az oldalon. BB
Köszönöm a gyors választ! Üdv, J