Hozzávalók:
A tésztához:
- 6 db tojás
- 6 evőkanál mákliszt (pellet) + 1 evőkanál olvasztott jászvaj (ghee) – zsíros krém esetén elhagyható
- Csipet só
- 1 késhegynyi szódabikarbóna
- Stevia vagy xukor
A krémhez:
- 10 dkg kesudió
- Kb. 5 dkg olvasztott jászvaj (ghee)
- 0,5 dl víz
- Vaníliás-xukor – 2-3 evőkanállal
- 1 db citrom leve
- A másik krém lehet pl.:
Elkészítés:
- Verd fel csipetnyi sóval kemény habbá a tojások fehérjét
- Keverd el a fehérjét a tojások sárgájával
- Ebbe a keverékbe tegyél ízlés szerint édesítést – én a tésztába steviát szoktam tenni
- 6 evőkanál máklisztet keverj a tojásos alapba + a pellet miatt önts még a tésztába 1 evőkanál olvasztott jászvajat (ghee-t) – ma ezt a zsíros krém miatt elhagytam. Amennyiben őrölt mákkal dolgozol, akkor csak annyi a különbség, hogy a mák önmagában is zsíros, tehát plusz zsiradékra egyáltalán nem kell gondolnod!
- Előmelegített sütőben, zsírpapírral kibélelt sütőformában süsd a tésztát tűpróbáig
- A krém alapja a kesudió lesz, melyet erős késes robotgépben őröld meg, és öntsd fel kb. 0,5 dl vízzel – az eredmény a kesudió tejszínes állaga lesz
- A krémbe tegyél bele kb. 5 dkg olvasztott jászvajat (ghee-t), 2-3 evőkanál xukrot, valamint 1 db citrom levét -, és a hozzávalókat jól keverd el
- A kishűlt máktortát vágd ketté, és kend meg a belő lapot, majd az összeillesztett torta felső lapját citromkrémmel
- A tortát esetleg díszítheted citromkarikákkal vagy mentalevéllel