Hozzávalók:
- 1 kg karfiol/paszternák (télen-nyáron karfiol, télen paszternák /édes répa/)
- 6 tojás
- 2 tojás sárgája + 1 csapott evőkanál mandulaliszt (pellet)
- 1 dl kókusztej + 1 tojássárgája
- Száraz kolbász
- Kevés reszelt kemény sajt (elhagyható)
- Füstölt szalonna bevagdosva (elhagyható)
- Ha még szükséges, akkor ízlés szerint sóval, borssal fűszerezd – ez a hozzáadott kolbász és szalonna fűszerezettségének kérdése
Elkészítés:
- Főzd puhára a karfiolt/paszternákot
- Főzzél ízlés szerint, de legalább 4 db kemény tojást
- Karikázz fel ízlés szerinti mennyiségben szárazkolbászt
- Egy jénaiba rakd sorba: – egy sor karfiol/paszternák, – egy sor kemény tojás és kolbász
- Keverj ki 1 dl kókusztejet 1 tojás sárgájával és öntsd a rakottas tetejére; a másik megoldás, hogy 2 db tojás sárgáját kikevered mandulaliszttel (pellet), és ezzel vonod be az étel tetejét
- Szórj az egész tetejére reszelt kemény sajtot (elhagyható)
- Süsd aranyos-barna színűre
Én pattiszonból készítettem a „rakott krumpli nélkül” fantázia nevű ételt, ami azért egyszerűbb, mert nem kell előfőzni a pattiszont .
Szuper:-D A patisszon is jó. BB
Márta, ez nagyon finom !
Kolbász helyett kolozsvári szalonnám, mandula-liszt helyett pedig szőlőmag-liszt volt itthon és így is tökéletesen működött, ügyes vagy hogy ezt is kitaláltad. A paszternák egy érdekes dolog, egész télen nem láttam sehol, most előszedték mintha valami tartalékolási céllal termesztenék. Most fogok veteményezni, vagy ide hozzánk, vagy anyu kertjébe.
Szerintem is szuper:-D Paszternák magot minden további nélkül lehet kapni? -, mert akkor én is vetek?! BB
Mártikám, ezt magként lehet kapni minden veteményest árusító boltban, jó hosszú a tenyészideje, azt hiszem 180 nap, úgyhogy itt az ideje a vetésének. Gondolom én, hogy nagyon porhanyós, jó föld kell hozzá, mert termetes zöldség. Komposzt és egyéb biológiai földhasznosító jót tehet neki is. Nekem mostanra érett meg 3 láda komposzt – teljes őszi mindenféle -, azt most kiterítjük és aztán folyamatosan jön hozzá tavaszi-nyári mindenféle zöld és nem zöld.
Kedves Márta!
Először is gratulálok a blogodhoz!
Már jópár receptedet kipróbáltam és sikert arattam velük.
Én a hagyományos „krumplis ételeket” általában zellerből készítem paleos változatban. (pl. zellerchips, zellerpüré, rakott zeller, paprikás zeller, …)
Kezdetben csak a zellerkrémleves alapanyagaként tekintettem rá – ami a család nagy kedvence – ezért, ha valahol akciós áron kínálták 5-6 gumót biztosan vásároltam belőle. Idővel persze ráuntunk a krémlevesre, ezért elkezdtem keresgélni egyéb felhasználási módjait és így jöttem rá, hogy kiválóan alkalmas a burgonya helyettesítésére!
A kisebb, még zöldes aljú gumókat érdemes vásárolni, mert a nagyobbak gyakran szivacsosak, fásak belül.
További sok sikert kívánok az oldaladhoz!
Üdv.:
Gabi
Köszönöm a gratulációt és a hasznos tanácsokat. BB
Fűszerek nem kellenek bele?
Kedves Anikó!
„Ha még szükséges, akkor ízlés szerint sóval, borssal fűszerezd – ez a hozzáadott kolbász és szalonna fűszerezettségének kérdése.”
Ezzel a mondattal egészítettem ki az észrevételed után a receptet.
Nekem nem volt szükségem fűszerezésre, mert kitűnő nyers füstölt szalonnát, és erősen fűszerezett kolbászt szoktam használni. BB
Köszi a patiszton/ paszternák/ zeller tippeket 🙂
Én ma csináltam „rakott krumplit” – cukkinivel, az is nagyon finom lett és azt sem kell főzni!
Sziasztok!
Azt szeretném megkérdezni, hogy az ételben a kókusz ízét nem lehet érezni? Mert még ilyen ételkészítésre nem nagyon használtam, csak süteménybe. Köszi előre is a választ!
Én csicsókából készítettem valami hasonlót 🙂 „Tejfölnek” a tetejére azonban zellerből-kókusztejből (összefőztem a kettőt, majd leturmixoltam és ízesítettem szerecsendióval, borssal, sóval, de szerintem az őrölt köménymag is jót tesz neki) készítettem egy kis trutyit 🙂
Remek ötlet, nagyon jó megoldás. BB Márta
Nagyon jó ötlet 😀 BB Márta