Rakott paszternák


Hozzávalók:

  • 1 kg karfiol/paszternák (télen-nyáron karfiol, télen paszternák /édes répa/)
  • 6 tojás
  • 2 tojás sárgája + 1 csapott evőkanál mandulaliszt (pellet)
  • 1 dl kókusztej + 1 tojássárgája
  • Száraz kolbász
  • Kevés reszelt kemény sajt (elhagyható)
  • Füstölt szalonna bevagdosva (elhagyható)
  • Ha még szükséges, akkor ízlés szerint sóval, borssal fűszerezd – ez a hozzáadott kolbász és szalonna fűszerezettségének kérdése

Elkészítés:

  • Főzd puhára a karfiolt/paszternákot
  • Főzzél ízlés szerint, de legalább 4 db kemény tojást
  • Karikázz fel ízlés szerinti mennyiségben szárazkolbászt
  • Egy jénaiba rakd sorba: – egy sor karfiol/paszternák, – egy sor kemény tojás és kolbász
  • Keverj ki 1 dl kókusztejet 1 tojás sárgájával és öntsd a rakottas tetejére; a másik megoldás, hogy 2 db tojás sárgáját kikevered mandulaliszttel (pellet), és ezzel vonod be az étel tetejét
  • Szórj az egész tetejére reszelt kemény sajtot (elhagyható)
  • Süsd aranyos-barna színűre
Print Friendly, PDF & Email

14 thoughts on “Rakott paszternák”

  1. Én pattiszonból készítettem a „rakott krumpli nélkül” fantázia nevű ételt, ami azért egyszerűbb, mert nem kell előfőzni a pattiszont .

  2. Márta, ez nagyon finom !
    Kolbász helyett kolozsvári szalonnám, mandula-liszt helyett pedig szőlőmag-liszt volt itthon és így is tökéletesen működött, ügyes vagy hogy ezt is kitaláltad. A paszternák egy érdekes dolog, egész télen nem láttam sehol, most előszedték mintha valami tartalékolási céllal termesztenék. Most fogok veteményezni, vagy ide hozzánk, vagy anyu kertjébe.

      1. Mártikám, ezt magként lehet kapni minden veteményest árusító boltban, jó hosszú a tenyészideje, azt hiszem 180 nap, úgyhogy itt az ideje a vetésének. Gondolom én, hogy nagyon porhanyós, jó föld kell hozzá, mert termetes zöldség. Komposzt és egyéb biológiai földhasznosító jót tehet neki is. Nekem mostanra érett meg 3 láda komposzt – teljes őszi mindenféle -, azt most kiterítjük és aztán folyamatosan jön hozzá tavaszi-nyári mindenféle zöld és nem zöld.

  3. Kedves Márta!

    Először is gratulálok a blogodhoz!
    Már jópár receptedet kipróbáltam és sikert arattam velük.
    Én a hagyományos „krumplis ételeket” általában zellerből készítem paleos változatban. (pl. zellerchips, zellerpüré, rakott zeller, paprikás zeller, …)
    Kezdetben csak a zellerkrémleves alapanyagaként tekintettem rá – ami a család nagy kedvence – ezért, ha valahol akciós áron kínálták 5-6 gumót biztosan vásároltam belőle. Idővel persze ráuntunk a krémlevesre, ezért elkezdtem keresgélni egyéb felhasználási módjait és így jöttem rá, hogy kiválóan alkalmas a burgonya helyettesítésére!
    A kisebb, még zöldes aljú gumókat érdemes vásárolni, mert a nagyobbak gyakran szivacsosak, fásak belül.
    További sok sikert kívánok az oldaladhoz!

    Üdv.:

    Gabi

  4. Kedves Anikó!
    „Ha még szükséges, akkor ízlés szerint sóval, borssal fűszerezd – ez a hozzáadott kolbász és szalonna fűszerezettségének kérdése.”
    Ezzel a mondattal egészítettem ki az észrevételed után a receptet.
    Nekem nem volt szükségem fűszerezésre, mert kitűnő nyers füstölt szalonnát, és erősen fűszerezett kolbászt szoktam használni. BB

  5. Köszi a patiszton/ paszternák/ zeller tippeket 🙂
    Én ma csináltam „rakott krumplit” – cukkinivel, az is nagyon finom lett és azt sem kell főzni!

  6. Sziasztok!

    Azt szeretném megkérdezni, hogy az ételben a kókusz ízét nem lehet érezni? Mert még ilyen ételkészítésre nem nagyon használtam, csak süteménybe. Köszi előre is a választ!

  7. Én csicsókából készítettem valami hasonlót 🙂 „Tejfölnek” a tetejére azonban zellerből-kókusztejből (összefőztem a kettőt, majd leturmixoltam és ízesítettem szerecsendióval, borssal, sóval, de szerintem az őrölt köménymag is jót tesz neki) készítettem egy kis trutyit 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.