Hozzávalók:
- 25 dkg csiperke gomba
- Két evőkanál magtejföl, -tejszín – pl. kesu (5 dkg), vagy 2 dl Cocomas – az utóbbi az AIP
- Gombás kapros alap – a gombák szárából
- 1 evőkanál jászvaj (ghee); AIP-ban kókuszzsír
- 1 db tojás AIP-ban elhagyjuk
- Olíva olaj
- Só, bors; AIP-ban só, fokhagyma
- A tálaláshoz további – kb. 2 dl Cocomas
Elkészítés – Szendi-féle irányzat szerint:
- A gombafejeket vagy tisztítsd meg vagy alaposan héjastól mosd meg.
- Tedd a gombafejeket egy sütő tepsibe.
- A gomba szárából készíts gombás kapros alapot:
- a gombát és egy nagy csomag kaprot vágj apróra, az egészet pirítsd meg egy evőkanál vajon vagy kókuszzsíron (AIP), alaposan sózd és borsozd meg, végül üss hozzá 1 db tojást, és jól keverd ki a tölteléknek valót.
- Készíts kesudió tejfölt, azaz kesudiót turmixolj össze kevés vízzel, míg a kesu – tejföl sűrűségű nem lesz; AIP-ban használj Cocomast, amit 1 tk., egy ujjnyi forró vízben feloldott zselatin porral sűríts be.
- A fűszeres kapros “túrós” tölteléket töltsd vissza a gombafejekbe.
- Locsold meg a gombafejeket olíva olajjal.15 perc alatt süsd az ételt ropogósra.
- Végül meglocsolhatod vagy kókusztejszínnel/kesudió tejföllel.
Ketogénes LCHF változat:
- A töltelék készülhet Ricottából is – a fentiek szerint fűszerezve.
- Az egyéb készítési mód egyezik.