Az alábbiakban csak ötletet kívánok adni ahhoz, hogy hogyan lehet a nagy adag csirkehús levest többféle ételhez felhasználni. Leírom a leves készítését is, mert bár egy bejáratott konyhában a húsleves alap étel, de saját családom ifjú tagjaitól már hallottam húsleves készítéssel kapcsolatban rémtörténeteket 😀 Csak példának írok a horrorból: 1. Az egész csirkének nem lett kivágva a far-vége, bele lett főzve a levesbe, 2. A húsleves habja nem lett leszedve, úgy ették meg a zavaros levest, 3. A leves készítője nem tudta, hogy a levesbe főtt zöldségek kitisztítják a lét, megszüntetik a zavarosságot.
Tehát, hozzávalók és elkészítés egyben:
-
- Végy 1 kg csirkecomb felsőt (lehet egész csirke feldarabolva, lehet csirkemell, csirkeszárny, csirkeaprólék is lehet a hozzávaló)
- Tedd a húst egy nagy fazékba, és önts rá kb. 4 liter vizet
- Tegyél a lébe kb. 3 kávéskanál sót
- A főzésre odatett csirkehúst fedd le egy fakanállal résnyire felemelt fedővel, és takaréklángon főzd a csirkét addig, míg omlósan puha nem lesz
- A főzőlén hab fog keletkezni, melyet egy merőkanállal ügyesen szedd le a lé tetejéről
- Amíg a csirkehús fő, addig tisztíts meg és darabolj fel 3-4 szál sárgarépát, 2-3 szál fehérrépát, 1 db karalábét, 1 kisebb zellergumót, káposzta darabot, 1 db vöröshagymát, 2-3 gerezd fokhagymát; szórj a levesbe ízlés szerint szemes fekete borsot; AIP-ban ne borsot használj, hanem kurkumát szórj a lébe!; tehetsz bele zellerszárat és levelet, petrezselymet – ki, mit szeret!
- A csirkehúst vedd ki egy külön tálba, és a zöldségeket tedd a húslébe
- Takaréklángon főzd addig a levest, amíg a zöldségek meg nem puhulnak
Felhasználási javaslat:
- Húsleves fogyasztása gazdagon – zöldséges lé és hús
- A főtt zöldség felhasználása köretként
- A főtt hús elkészítése külön fűszerezéssel – lepirítva pl. hagymával feltétnek
- A húsleves levének kihűtése, és dobozba tétele – mélyhűtőbe eltéve alaplének olyan ételekhez, ahol egyébként leveskockát használnál
A leveslé ketogén diétába is beilleszthető! Megfelelő fűszerezéssel AIP-ban is kiváló!
Szia. Nem értek veled egyet. Miért használjam a gázt hosszabb ideig mint ahogy az szükséges. Amikor a víz felforr és nem merökanállal, hanem kis teaszürö szitával leszedem a habját, be is zöldségelem, füszerezem, hogy a hús is kapjon valamennyit a zöldségek ízéböl. Azon kivül fokhagymát húslevesbe életemben elöször „hallom” hogy valaki rak. A fokhagyma sok mindenbe finom, de erediti csirkehús levesbe elképzelni sem tudom.
Kedves Éva,
Nem baj, hogy te másképpen csinálod. Legalább fenn van a blogon egy másik alternatíva is:-) Még a krumplilevest is hallottam legalább ötféleképpen elkészíteni. Én szoktam a levesbe fokhagyma gerezdeket tenni, mindig is így láttam – még a dédnagyanyám is így csinálta, a nagymamám és az anyukám is; de láttam olyan háziasszonyt, aki nem szedte le a leves habját – iszonyatosan gusztustalan volt:-( BB