Hozzávalók:
- 2 db nagyobb padlizsán
- A padlizsán sütéséhez kevés zsír
- 0,5 kg darált hús (lehet sertés, pulyka, csirke hús is)
- 1 db vöröshagyma vagy pl. szárított metélőhagyma
- 2-3 gerezd zúzott fokhagyma, vagy fokhagyma por
- Só, őrölt bors
- 1 db tojás
- 0,5 dl kókusztej vagy kókusztejszín (elhagyható), és helyette pl. egy evőkanálnyi olívaolaj használható
- 5-10 dkg reszelt kemény sajt, vagy fűszerezett paradicsommártás
- Szalonna szeletek (elhagyható)
Elkészítés:
- A padlizsánokat pucold meg, és vágd fel vékony lapokra
- A padlizsán lapokat sütőedényben kevés zsíron süsd aranybarnára, hogy a töltésnél könnyen hajlítható legyen
- A darált húst keverd össze a tojással, a hagymával (ha lusta vagy pucolni, akkor a szárított metélőhagymával), a fokhagymával, a sóval és a borssal
- A fűszerezett darált húsból formázz gombócokat, és tekerj köré padlizsán szeleteket
- A töltött padlizsán szeleteket egy mély sütőedénybe rakd le, és locsold meg vagy kókusztejjel(tejszínnel), vagy egy kevés olívaolajjal, vagy olvasztott zsírral
- A töltelékek tetejére ízlés szerinti mennyiségben reszelj valamilyen kemény sajtot
- A töltött padlizsán sajt nélkül is átsüthető; ekkor valamilyen mártás – pl. fűszeres paradicsom-sűrítmény illik hozzá
- A tetejére lehet tenni szalonna szeleteket is, és ezeket rózsa alakúra, ropogósra lehet sütni