Izometriás torna – Ébredéskor, tömegközlekedve, autóban, munkahelyen …

Hogy mik nem jutnak néha eszembe?!

Az izometriás gyakorlatok bármikor végezhetőek. A lényege, hogy egy adott izomra, izomcsoportra erőt fejtünk ki, és a rendszeresen ismételt gyakorlatok következtében az izmok edzésben vannak, és megerősödnek. Az ötlet egy békakísérlet megfigyelése alapján született. Élő békák egy biológiai kísérletre várva combjuknál fogva lettek felfüggesztve. A kísérletet végző kutató észrevette, hogy szerencsétlen békák felfüggesztett lábain az izmok egy idő után megerősödtek. Tiszta állatkínzás:-( -, de tényleg így született meg az izometriás torna ötlete.

Buck, Ilse: „Játékos testedzés – Izometriás gyakorlatok”

Medicina könyvkiadó, 1975.

Könyvtárban még megkapható, és antikvár is biztosan megvásárolható (láttam a neten).

„Izometria” annyit jelent, mint „azonos hosszúság”. Izometriás torna – az izmok megfeszítése anélkül, hogy hosszuk megváltozna. Ilyen gyakorlatot végzünk például akkor, amikor egy falat próbálunk eltolni, vagy egy elmozdíthatatlan tárgyat elhúzni. A lényeg mindig az erőkifejtésen van. Az izometriás torna frissít és élénkít, nem jár izzadtsággal, naponta legfeljebb néhány percet vesz igénybe, nem kellenek hozzá drága tornaszerek, és nincs szükségünk külön helyiségre sem. A könnyed testgyakorlatokat viszont rendszeresen kell végeznünk, mert az eredmények csak ekkor jelentkeznek. Ha jól végeztük őket, már néhány napi gyakorlás után sokat javul közérzetünk, izmainkat rugalmasabbnak, mozgásunkat lazábbnak érezzük. A gyakorlatok során azonban ügyelnünk kell rá, hogy azokat mindig teljes erőből végezzük, hogy közben folyamatosan és mélyen lélegezzünk, és segít a helyes testtartásban, ha a hasunkat végig igyekszünk feszesen tartani.

Az alábbiakban látható képek gyakorlatait fejtsétek meg!

Lehet a hozzászólásban ötleteket beírni:-))))))

1., 2., 3.,

4., 5., 6.,

7., 8., 9.,

10., 11., 12.,

13., 14., 15.,

16., 17., 18.

Print Friendly, PDF & Email

2 thoughts on “Izometriás torna – Ébredéskor, tömegközlekedve, autóban, munkahelyen …”

  1. Örülök, hogy közzétetted ezt a nagyszerű könyvet, nekem is megvan, és bizony a jótékony hatását hanyagoltam, viszont újra elkezdem csinálni. Mikor gyakoroltam évekkel ezelőtt olyan érzésem volt, jó közérzetem, hogy szinte a világot a négy sarkából is kitudtam volna mozdítani, olyan erőt adott.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.