A blog egy éves történetéről

A PaleoVital blog a Paleolihlet édes testvére. Egy évvel ezelőtt, pontosabban 2010. július 24-én váltam blogerinává. Hát, ha valaki azt mondja nekem, hogy a PaleoVital azzá növi ki magát, ami, nem hittem volna neki. A blogozásból született számomra egy nagyszerű hobby.

Az ötlet megszületésének is története van. Szendi Gábor blogján az idő szerint nagyon sok receptet tettek fel a blogozók, és többen azon keseregtek, hogy a sok remek ötlet el fog veszni „az éji homályba”; milyen jó lenne, ha valaki esetleg elkezdené gyűjteni a recepteket. Na, gondoltam egyet, és miután kedvem és energiám volt az ötlet felkarolására, hát belevágtam a blog írásába. Annyira nem értettem ehhez, hogy Alexandra Sidney-ből, Botao (akkor még Németországból) és Essence Budapestről – virtuális ismeretség alapján segítettek elindítani a Paleolihletet – az én és paleos barátaim receptjeinek blogját.

A régi blogon a tartalom mennyisége, és különösen a képek feltöltésének problémája – tárhely-hiány – figyelmeztetett arra, hogy a Paleolihlet kezdi kinőni a kereteit. Így született az ötlet, hogy elindítom a PaleoVitalt, melyen az „Ihlet”-hez hasonlóan saját és barátok receptjei találhatóak. A PaleoVital üzemeltetéséért már havi díjat fizetek, és a blog nem működne, ha megint nem találok egy önzetlen barátot Heat-ot, aki nélkül a WordPress rejtélyeit nem tudnám kezelni.

A zabos receptek oly mértékig kezdtek eluralkodni a paleos étkezésben, hogy szükségessé vált külön választani a 100% paleot a kompromisszumos és a a főzött lekváros (az én elképzelésem szerint ez is csak egy irányzat) receptektől. Így lett a Paleolihlet a kompromisszumos receptek, a PaleoVital pedig a 100% paleos receptek blogja.

Időközben már néhány hónapja működik a blog Facebook oldala is, ahol a napokban regisztrált az 500. látogató:-D

Nagyon sok örömöm származik a blog írásából, a paleon keresztül a blogozás révén sok ember paleos baráti szeretetét élvezem. Nagyon örülök annak is, hogy élvezem Szendi Gábor bizalmát is, aki havonta kétszer felteszi a hírlevelébe a PaleoVitalra való hivatkozást, viszonzásként én is mindenütt, ahol csak tudom – meggyőződéssel és szeretettel – reklámozom a munkásságát, a könyveit. Az előzőhöz hasonló kapcsolat alakult ki a biobolt-e-tar.hu-val, pontosabban Bruce-szal, és Joe-val is, aki a paleo lisztek egyik forgalmazója, azaz kölcsönösen reklámozzuk egymást.

Szendi Gábor www.tenyek-tevhitek.hu blogján a blogozók arra biztattak, hogy adjam ki könyv formájában a PaleoVitalon lévő recepteket. A többiek a megmondhatói, hogy én ezt kezdetben mennyire nem akartam, miután sok tankönyvírás területéről származó negatív könyvkiadási élményem volt. …, na most már aztán benne vagyok nyakig:-D Végül az unszolás megtette a hatását. Így vágtam bele a receptkönyv-sorozat megjelentetésébe.

Kikívánkozik belőlem, hogy elmondjam:

A blogozásból és receptkönyv-sorozatból számomra a legfőbb haszon a folyamatos kreatív munkával töltött idő, és a paleosok barátságának élvezete:-D

A Google Adwords robotja a hírleveles napok kiugró látogatottsága miatt letiltotta a hirdetést. Az Etarget-en a hirdetésért 2 hónap alatt elkönyveltek nekem kb. 270 Ft hasznot:-D A könyvkiadás is csak akkor lenne némileg nyereséges, ha nagyon nagy példányszámot sikerülne elérnem.

Egy újabb öröm ért, és ez is egy kicsit a „Hihetetlen történések kategóriája”. Miután igény volt arra, hogy receptkönyveket lehessen személyesen átvenni, így született meg az ötlet, hogy PaleoParty-t kellene rendezni. A paleos találkozóknak a Szendi-blogozók között már van hagyománya. Magam is nap, mint nap elképedek, amikor látom, hogy a 2011. augusztus 14-i találkozóra eddig már 38 fő jelentkezett:-D

Pozitív példaként látom Lénárt Gitta és nyers ételes, vegás társainak összefogását. Látom, hogy milyen, mondhatni pozitív töltésű mozgalom alakult ki körülötte. Gitta egyszer azt írta nekem, hogy bár a paleo szemlélete egészen más, mint az ő hitvallásuk, de mégis örül annak, hogy vagyunk, mert pozitívnak gondolja mindazokat a törekvéseket, melyek a táplálkozásunk jobbá tétele kapcsán segít a fizikai létünk és gondolkodásunk jobbá tételében. Mondanom sem kell, hogy mélyen egyet értek vele:-D

Print Friendly, PDF & Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.